Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συμπεράσματα Καί Αποφάσεις Από Τήν Κοπή Πίτας Στήν Βίλα Ζωγράφου


Ενημέρωση

Στη συνέλευση και κοπή πίτας της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου παρευρέθηκαν περίπου 50 άνθρωποι ανάμεσά τους και ο ο αντιδήμαρχος Ζωγράφου κος Διονυσόπουλος
Αποφασίστηκαν:



  1. Η συνέλευση εξουσιοδότησε τη νομική ομάδα και όποιον άλλο ασχοληθεί με το θέμα να προχωρήσει παραπέρα στην διερεύνηση των ενεργειών ακύρωσης του δανείου. Ενέργειες που θα αποφασιστούν στην επόμενη συνέλευση. Ανάμεσα στα άλλα αντιμετωπίζεται καί κίνηση προς την κατεύθυνση διερεύνησης των επιπτώσεων του αιτήματος, να μην πληρώνεται το δάνειο από το Δήμο στην τράπεζα
  1. Από εδώ και μπρος, οι οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας Καζάκου – οικ.Ζωγράφου θα αναβαθμιστούν ως τη συνθηματολογία, το υλικό και το περιεχόμενο της επιτροπής.

  1. Για το θέμα διαμόρφωσης πρότασης σχετικά με το τι δέον προκύψει ως προς την Βίλα και το κτήμα Ζωγράφου δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο
  1. Την επόμενη περίοδο ανοίγουν αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να συμβαίνουν παράλληλα. Εκτός από τη θεσμική – νομική διερεύνηση και κινήσεις, υπάρχουν οι εκδηλώσεις που πρέπει να γίνονται στον χώρο καθώς και η πρόταση διαμόρφωσης του. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, που ενδιαφέρουν σε διαφορετικό επίπεδο διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι θά πρέπει να εμπλακούν ενεργά (άρα καί περισσότερη μαζικότητα) αν υπάρχει θέληση πραγματοποίησής τους. 
Γι’ αυτό το λόγο θα γίνει προσπάθεια να συγκροτηθούν ομάδες στα πλαίσια του συντονιστικού, που θα κινούν τα αντίστοιχα θέματα. Όταν αυτές θα έχουν κάτι να ζητήσουν/ παρουσιάσουν/ προτείνουν στο συντονιστικό, τότε αυτό θα συγκαλείται, ώστε να υπάρχει κοινή απόφαση ως προς το τι θα γίνει. Η προετοιμασία, όμως, θα γίνεται από πριν.

Ο τύπος συντονιστικού, στη διάρκεια του οποίου θα γίνεται brain storming της νομικής ομάδας ή θα συζητιέται ένα μήνα για το πώς θα γίνει μία εκδήλωση λειτουργώντας το ένα εις βάρος του άλλου, δε μπορεί να πάει παραπέρα.

Στόχος είναι η εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων βάσει των ενδιαφερόντων τους και όχι ένα στεγανό σχήμα. Το στοίχημα παίζεται στην όρεξη και στον ζήλο όλων μας.

Οι πρώτες ομάδες θα είναι:
  • Η ομάδα διοργάνωσης της εκδήλωσης 7 Μάρτη (εφόσον αυτό αποφασιστεί)
  • Η ομάδα που θα μελετήσει τους τρόπους διαμόρφωσης της Βίλας
  • Η νομική ομάδα
  • Η ομάδα που θα κυνηγάει τα θεσμικά (ΥΠΕΚΑ – δήμο κτλ κτλ)

5.      Την Τετάρτη, στο επόμενο συντονιστικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο πατάρι του ροκ καφέ θα συζητηθεί η πρόταση του «Καζαντζάκη» για τη συνδιοργάνωση εκδήλωσης «κούλουμα στη Βίλα Ζωγράφου». Λόγω χρόνου αυτό δεν αποφασίστηκε στη συνέλευση. Μοναδική προϋπόθεση που τέθηκε από αυτή είναι η εκδήλωση αυτή να μην γίνει σε συνδιοργάνωση με το δήμο.

6.      Από αρκετούς τονίστηκε η ανάγκη να περνάνε οι ενημερώσεις και τα καλέσματα του συντονιστικού και στη μεγάλη λίστα, καθώς και η ανάγκη να καθορίζεται από πριν η θεματολογία του συντονιστικού. Αυτό βρήκε τη θετική αποδοχή όλων των παρευρισκομένων αλλά δε μπορεί να γίνει απλά με αποφάσεις.

Επίσης προτείνεται να βγει το ακόλουθο Ψήφισμα – δελτίο τύπου (ακολουθεί ένα πρωτόλειο)

Η επιτροπή αγώνα…. που συνήλθε

Είναι επιτακτική ανάγκη, το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση που να αποδέχεται την πρόταση του ΣΧΟΠ προς το ΥΠΕΚΑ, ώστε το κτήμα Ζωγράφου να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος Υψηλού πρασίνου (με απαλλοτρίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Απόφαση που «απαιτείται», ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του προεδρικού διατάγματος και να μη σκαλώσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Παρά τις ως τώρα θετικές ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής, πρέπει να τονίσουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρησή της, στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Καθυστέρηση που δε δικαιολογείται από την ανεπαρκή ενημέρωση, που επικαλείται γύρω από το θέμα της Βίλας Ζωγράφου η νέα δημοτική αρχή, μιας και πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση.

Άλλωστε, η ενδεχόμενη εφαρμογή της εξαγγελίας για τριπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών στα τέλη Ιουνίου, θα οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους απαλλοτρίωσης του κτήματος Ζωγράφου κοντά στη συμφωνία Καζάκου – οικογένειας Ζωγράφου η οποία έγινε με βάση την εμπορική αξία. Σε εποχή οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με έγκλημα. Επομένως καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.

Εφιστούμε την προσοχή τόσο του δήμου όσο και του ΥΠΕΚΑ σε αυτή την εξέλιξη.

Το ζήτημα θα τεθεί στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Μαρτίου. Προσδοκείτε  ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει παρθεί μια τέτοια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο. Αντίθετη εξέλιξη θα αποτελέσει casus beli.

Είναι αποδεκτή η πρόταση του αντιδημάρχου για κοινή παρέμβαση στο ΥΠΕΚΑ, εφόσον βγει η εν λόγω απόφαση από το ΔΣ.

Επιδίωξη είναι να παρακολουθείται και την συσσωρευμένη γνώση να νουθετούνται  οι επιτροπές, που έχει συστήσει ο Δήμαρχος κος Καλλίρης για το θέμα της Βίλας Ζωγράφου. Σκοπός της παρέμβασής είναι η συμβολή σε μια προσπάθεια ακύρωσης του δανείου για την αγορά της ταράτσας του εμπορικού κέντρου και απαλλοτρίωσης του κτήματος με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ζωή θα δείξει αν στον σκοπό του 4χρονου αγώνα, η νέα δημοτική αρχή θα σταθεί αρωγός.