Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οδός Παπαδιαμαντοπούλου - Απίστευτο Για Να Είναι Αληθινό

Η Δημοτική Αστυνομία Ζωγράφου εμφανίστηκε στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου και έδινε κλήσεις σε διπλοπαρκαρισμένα οχήματα. Δεν μπορέσαμε να μην διαπιστώσουμε ότι ενώ το άτομο πού ήταν επιφορτισμένο για να κόβει τις κλήσεις ήταν εν στολή ο συνάδελφός του πού οδηγούσε το αυτοκίνητο ήταν με πολιτικά ρούχα.

Αλλά, θα ισχυριστεί κάποιος, εδώ σας έδιναν έναν γάιδαρο εσείς τον κοιτούσατε στο στόμα.

Η περιοχή, της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, είναι από τις πλέον επιβαρυμένες, κυκλοφοριακά περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Αυτό γιατί εκτός των μονίμων κατοίκων η περιοχή περιλαμβάνει



  • 3 Νοσοκομεία Παίδων (Αγίας Σοφίας, Αγλαΐας Κυριακού και το πρόσφατα ανεγερθέν Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά),
  • 1 μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Λαϊκό),
  •  την Ιατρική Σχολή,
  • την Οδοντιατρική Σχολή,
  •  την Σχολή Νοσηλευτών
  • το Νεκροτομείο Αθηνών,
  • 3 τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Marfin),
  • 2 Σούπερ Μάρκετ (Βερόπουλος, Bazar).


Παρ’ όλο ότι στην περιοχή υπάρχουν και λειτουργούν ένας μεγάλος χώρος Πάρκινγκ (Polis) και αρκετοί μικρότεροι σε βενζινάδικα ή ελεύθερους χώρους το διπλοπαρκάρισμα συμφέρει γιατί δεν έχει κόστος και δεν έχει επιπτώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η οδός Παπαδιαμαντοπούλου είναι το όριο μεταξύ Δήμου Ζωγράφου και Δήμου Αθηναίων. Όπως κάποιος ανεβαίνει προς Παίδων, η δεξιά πλευρά ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου ενώ η αριστερή στον Δήμο Αθηναίων.

Μέχρι πριν από 1,5  χρόνο η διάσχιση της οδού ήταν για εξειδικευμένους οδηγούς «οπλισμένους» με τρομακτική υπομονή, αφού στις καλές ημέρες, έπρεπε να μπορείς να ελίσσεσαι οχημάτων διπλοπαρκαρισμένων ενώ στις άσχημες ημέρες επί παραδείγματι:

  • Δευτέρα,
  • Λαϊκή Αγορά,
  • βροχή,
  • μεγάλα φορτηγά διπλοπαρκαρισμένα για προμήθειας των Σούπερ Μάρκετ
  • λεωφορεία της γραμμής
ήταν αδύνατον να την διασχίσεις.

‘Έτσι η οδός με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (και δύο στάθμευσης δεξιά και αριστερά) να φτάνει, στις καλύτερες όπως είπαμε ημέρες, να γίνεται μία λωρίδα. Ίσως να μην χρειάζεται να αναφερθεί το ότι ο θόρυβος από τις κόρνες και οι καθημερινοί διαπληκτισμοί και χειροδικίες ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Όμως εδώ και 1,5 χρόνο, μία από τις θετικές προσεγγίσεις του απελθόντος Δημάρχου Αθηναίων (Νικήτα Κακλαμάνη) ήταν ότι έδωσε μία ανάσα στο πρόβλημα της διπλοστάθμευσης και του γενικότερου κυκλοφοριακού ζητήματος της οδού.

Ο Κακλαμάνης διαγράμμισε την πλευρά του Δήμου Αθηναίων σε χώρους στάθμευσης και διέθεσε στους μόνιμους κατοίκους τη περιοχής ειδικά αυτοκόλλητα σήματα πού υποδήλωναν την μονιμότητα. Στην συνέχεια οι συχνότατες (μέχρι και 15 φορές την ημέρα, πρωί βράδυ) περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, πάντα ανά δύο άρχισαν να δίνουν κλήσεις σε αυτοκίνητα σταθμευμένα (μη μονίμων κατοίκων) καθώς και σε διπλοπαρκαρισμένα.

Αυτή η ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα την, σε μικρό χρονικό διάστημα, συμμόρφωση των οδηγών, το άνοιγμα της αριστερής πλευράς της Παπαδιαμαντοπούλου και την ευχέρεια της κίνησης των οχημάτων στην αριστερή πλευρά.
Βέβαια το πρόβλημα, παρ’ όλο πού η περιοχή βρίθει χώρων σταθμεύσεων επί πληρωμή, μετατέθηκε στην δεξιά πλευρά, δηλαδή την πλευρά πού ανήκει χωροταξικά στον Δήμο Ζωγράφου.

Για να υπάρχει μία σφαιρική εικόνα του προβλήματος, ενδεικτικά αρκεί να αναφέρουμε ότι, σε 1,5 χωροταξικό τετράγωνο μόνο η πλευρά της Παπαδιαμαντοπούλου (προς Δήμο Ζωγράφου) είχε 22 διπλοπαρκαρισμένα οχήματα ενώ η πλευρά του Δήμου Αθηναίων 9 ελεύθερους χώρους στάθμευσης. Σε όλα τα ως άνω ας προσθέσουμε ότι η κατάσταση είναι αφόρητη όταν υπάρχει επί 6 μήνες, κάθε Δευτέρα, Λαϊκή Αγορά στην παράλληλη της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, οδός Αγίας Λαύρας,.

Πέραν όμως των όσων αναφέρθηκαν ως άνω (θόρυβος, εκνευρισμοί κλπ) αναλογιστείτε ή μπείτε στην θέση ασθενών και τραυματιών, ενηλίκων ή βρεφών, οι οποίοι διακομίζονται με ασθενοφόρα στα Νοσοκομεία (Παίδων ή Λαϊκό)  σε τόσο σοβαρή κατάσταση όπου η ζωή τους κρέμεται από τον χρόνο διακομιδής τους.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Πρώτα ότι ισχύει για τον Δήμο Αθηναίων να ισχύει και για τον Δήμο Ζωγράφου, δηλαδή:
  • χάραξη της οδού Παπαπαδιαμαντοπούλου με τις λωρίδες στάθμευσης.
  • εξασφάλιση αυτοκόλλητου - ένδειξης μονίμου κατοίκου,
  • διάθεση «ξυστού» εντύπου στάθμευσης (για όσους θέλουν μία προσωρινή στάθμευση)
  • συνεχείς και πυκνές (και ως προς το πυκνές τουλάχιστον για ένα εξάμηνο) περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας,
  • και κάθε Δευτέρα, την περίοδο διενέργειας της Λαϊκής Αγοράς, διάθεση τροχονόμου για ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Θα ήταν βέβαια ιδιαίτερα  αξιόλογο να μπορούσε να διατεθεί στην Δημοτική Αστυνομία η συσκευή, πού διαθέτει η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων για την βεβαίωση παράβασης στάθμευσης, η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει σε έναν αρκετό βαθμό την αδυναμία «σβησίματος» κλήσης.

Αλλά όπως είπαμε δεν περιμένουμε θαύματα.

Κάτοικος Γουδή