Σάββατο 14 Μαΐου 2011

1 / 2 Σχολιασμός Συζήτησης Δημοτικού Συμβουλίου Δευτέρας 9/5/2011

Στό πιό αποκαλυπτικό, μέχρι σήμερα Δημοτικό Συμβούλιο, η διάρκεια της συνεδρίασης ήταν μεγάλη, κοντά στις 5 ώρες.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη λόγω της παρουσίας των εργαζομένων του δήμου.

Από την αρχή του δημοτικού συμβουλίου και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, είχαν συζητηθεί μόνο τα πρώτα τρία θέματα της ημερησίας διάταξης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις:
  • Νέος Γ.Γ. του Δήμου είναι ο κ. Μετζελίδης Γιώργος, πρώην Γ.Γ του Δήμου Κορυδαλλού.
  • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ορισμό των μελών της επιτροπής Διαβούλευσης θα γίνει μετά την δημοσίευση πρόσκλησης σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Ακολούθησε ενημέρωση για την Βίλα Ζωγράφου

Από την διοίκηση έγινε εκτενής ενημέρωση
  • για την αλληλογραφία που είχε ο Καλλίρης με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για το κατά πόσο νόμιμη είναι η δανειακή σύμβαση των 25.000.000,00€ που υπέγραψε ο Δήμος στις 27/7/2007 και 9/8/2007 με την Αυστριακή τράπεζα και
  • τί επιλογές υπάρχουν.για την επιστολή που έστειλε η Αυστριακή Τράπεζας προς τον Δήμο.
Ας ξεκινήσουμε με τη δεύτερη ενημέρωση: Η τράπεζα ζητά τα λεφτά της ενώ παράλληλα ζητά από τον Δήμο να της καταθέσει και εγγυήσεις για την αποπληρωμή του δανείου.

Όσον αφορά την πρώτη ενημέρωση, το μεγάλο πρόβλημα αυτής της σύμβασης είναι ότι δεν πέρασε από προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην απάντηση που έλαβε ο δήμος από τον Πρόεδρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και εκείνες που θα προκύψουν από τις δανειακές συμβάσεις που σύναψε ο Δήμος στις 22/7/2007 και στις 9/8/2007 (ντάλα καλοκαίρι δηλαδή!!) με την τράπεζα δεν είναι νόμιμες» !!!!

Όπως καταλαβαίνουμε εδώ προκύπτει ένα σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο και σας παραθέτουμε:

Ο Καζάκος γνωρίζοντας ότι αν ακολουθούσε την διαδικασία, όπως έπρεπε, δεν θα έπαιρνε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να πάρει και τα λεφτά.

Έτσι λοιπόν δεν έστειλε τον φάκελο και πήρε τα λεφτά από τα οποία, 19.400.000,00€ πήγανε για την Βίλα και 5.600,00€ για να πληρώσει άλλα δάνεια.

Επίσης γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο ενώ παράλληλα ήλπιζε σε νομοθετική ρύθμιση του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου.

Τη μόνη δόση του δανείου, που έχει πληρώσει ο Καζάκος, είναι η 1η και ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαφώνησαν στο να βγει ένταλμα, το μοναδικό ένταλμα που βγήκε ήταν με την υπογραφή του Καζάκου.

Για όλες τις άλλες δόσεις ο Καζάκος πίεζε να βγουν τα εντάλματα πληρωμής, οι υπηρεσιακοί παράγοντες ηρνούντο να το κάνουν παρά μόνο αν υπέγραφε ο ίδιος ο Καζάκος, πράγμα που ποτέ δεν έκανε.

Να θυμίσουμε εδώ ότι την περίοδο 2007 – 2010, όταν η τότε μείζων αντιπολίτευση έκανε ερωτήσεις προς την Διοίκηση, για το θέμα της αποπληρωμής του δανείου, η απάντηση του Καζάκου ήταν πάντα η ιδία: περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις δόσεις που οφείλουμε αλλά μην ανησυχείτε γιατί τα λεφτά υπάρχουν και τα έχουμε σε κλειστό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα θέματα πού ακολούθησαν, στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τα εξής
  • Ο κος Καλλίρης κατάθεσε την παραίτηση του από πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Θα τον αντικαταστήσει ο Αντιδήμαρχος Άγης Παπακωνσταντίνου.
  • Παρεμβάσεις επιτροπών
Παρέμβαση ιδιώτη με αίτημα την διάθεση μίας θέσης στάθμευσης.


Η παρέμβαση του κου Παναγιώτη Γκρέκα εκ μέρους του «Ποσειδώνα», για την υποστήριξη του συλλόγου στη διοργάνωση των φετινών κολυμβητικών αγώνων «ΤΣΙΤΕΙΑ 2011».


Η παρέμβαση της Πρόεδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων του Δήμου Ζωγράφου, κας Βάσως Καλποδήμου, για το φλέγον θέμα των απλήρωτων, από το Δεκέμβριο του 2010, εργαζομένων.

Στην ως άνω ενότητα τα πνεύματα άναψαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση μεταξύ της Προέδρου και του Δημάρχου.

Στην τοποθέτηση της, η πρόεδρος κ. Βάσω Καλποδήμου, διαμαρτυρήθηκε για το ότι, από τον Δεκέμβριο του 2010, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων και οι εργαζόμενοι της Κ.Ε.ΔΗ.Ζ. και της Α.Ε. (5 μήνες απλήρωτοι) παρ’ όλο το γεγονός ότι το Σωματείο είχε θέσει το θέμα αυτό και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας.

Η κα Καλποδήμου ζήτησε την άμεση κινητοποίηση του Δημάρχου ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα. Ανέφερε δε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι πού ενώ έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα από τον Δεκέμβριο 2010, παραμένουν εργαζόμενοι στον Δήμο χωρίς να πληρώνονται. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν επιστολές τραπεζών προς εργαζόμενους, στις οποίες οι εργαζόμενοι καταγγέλλονται για διακοπή αποπληρωμής, για δάνεια τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν συνάψει.

Έτσι την Μεγάλη Τέταρτη, άλλοι εργαζόμενοι του δήμου, έκαναν μεταξύ τους έρανο, ώστε να βοηθήσουν τους συνάδελφους τους να μπορέσουν να περάσουν το Πάσχα, αφού δεν πήραν ούτε καν το δώρο.

Η κα Καλποδήμου επέρριψε ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και στην διοίκηση του δήμου, λόγω του ότι δεν έχουν ακόμη προβεί σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα είχε ως συνέπεια να μπαίνουν τα χρήματα των εργαζομένων στον κωδικό Δικαστικών Δαπανών.

Κανονικά θα έπρεπε, κάθε μήνα, να μπαίνουν 75.000,00€ έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή των εργαζόμενων, ενώ αυτή την στιγμή στον κωδικό υπάρχουν μόνο 7.000,00€.

Τέλος η κα. Καλπόδημου καυτηρίασε το γεγονός ότι μέσα σε ένα πρωί το προεδρείο του συλλόγου κατόρθωσε να λύσει ένα μέρος τού προβλήματος που υπήρχε με την επίτροπο, κάτι το οποίο δεν κατόρθωσε να κάνει η διοίκηση εδώ και μήνες! (υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις ικανότητες της Αντιδημάρχου κας Βαρσαμιδάκη).

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, μέσα σε κλίμα έντασης, αφού ήταν σαφές ότι η διοίκηση ήταν εκτεθειμένη για το εν λόγω θέμα, επέρριψε τις ευθύνες της καθυστέρησης στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου δηλώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζοντας όμως την συμβολή της προέδρου των εργαζομένων στην επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Μπαρμπέρης προσπάθησε από την μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να «κερδίσει τις εντυπώσεις» των παρευρισκομένων προσπαθώντας να πείσει το προεδρείο του δημοτικού συμβούλιου ότι πρέπει να γίνει κανονική συζήτηση, αλλά δεν τα κατάφερε.

Κατά της διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ οι εργαζόμενοι σήκωσαν πανό που έγραφε «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ δώστε λύση τώρα» με υπογραφή Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου.

Ακολούθησε παρέμβαση κατοίκου των άνω Ιλισίων ο οποίος κατέθεσε αίτημα αλλαγής θέσεων τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων.

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις.

Ο Καζάκος υπέβαλε επτά (7) ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν αποκλειστικά την καθαριότητα, αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να υπάρξει και λεκτική κόντρα μεταξύ του ιδίου και του αντιδημάρχου κ. Γρίβα.

Συγκεκριμένα ο Καζάκος υπέβαλε ερώτηση για την δολιοφθορά στον σταθμό μεταφόρτωσης (ενέργεια για την οποία κατατέθηκε μήνυση από τον κο. Γρίβα), ζητώντας την έκθεση για το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ο κος Γρίβας απήντησε ότι ο τεχνικός που αποκατέστησε την ζημιά, του είπε ότι η ζημιά προκλήθηκε από άτομο το οποίο γνώριζε πώς και πού να δράσει.

Στην ερώτηση του Καζάκου, πού ακολούθησε, ως προς το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη σε όχημα που μεταφέρει τα απορρίμματα από τον σταθμό μεταφόρτωσης στην χωματερή, ο κος Γρίβας του απήντησε ότι πρέπει πρώτα να εξοφλήσει προηγούμενη απλήρωτη οφειλή 18.000,00€, οφειλή πού προέκυψε επί Καζάκου.

Η κα Τίνα Καφατσάκη (Μαζί Για Την Πόλη Μας) υπέβαλλε δύο ερωτήσεις:

Στην 1η ερώτηση ζήτησε να ενημερωθεί ως προς το γιατί, στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ανάλογος κωδικός, δοθέντος του ότι οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα από τον Δεκέμβριο του 2010. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο προϋπολογισμός του 2011 κατατέθηκε, από την νέα διοίκηση τον Μάρτιο του 2011
  • Η απάντηση του Δημάρχου κου Καλλίρη ήταν ίδια με αυτή που έδωσε και στους εργαζόμενους, δηλαδή το ότι η επίτροπος δεν επέτρεπε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από τον κωδικό της μισθοδοσίας.

Η 2η ερώτησή της αφορούσε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ρωτώντας την διοίκηση αν έχει κάνει επαφές με αρμοδίους φορείς για το Πάρκο Γουδή, τί κινήσεις έχει κάνει για το Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί όπως και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί σε σχέση με τον κατακερματισμό του πάρκου.
  • Η· απάντηση του κου Καλλίρη ήταν ότι δεν έχει κάνει καμιά επαφή μέχρι τώρα λόγω του φόρτου εργασίας που υπάρχει λόγω των εσωτερικών του δήμου.

Ακολούθησε η κα Ράνια Νενεδάκη (Κίνημα Στην Πόλη) η οποία, με την ευκαιρία της ερώτησής της, τοποθετήθηκε στο θέμα τον εργαζομένων.

Ο κος Κρανιώτης (Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση Ζωγράφου) ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά αρκετά πιο οξύς προς τον Καζάκο.

Ο κος Μπαρμπέρης αντιλαμβανόμενος ότι η ερώτηση μπορεί να γίνει όχημα τοποθέτησης, όπως έκαναν οι επικεφαλείς τών παρατάξεων, άδραξε την ευκαιρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με Ερώτηση – Τοποθέτηση η Μπότου τοποθετήθηκε στο θέμα των εργαζομένων.

Ολοκληρώνοντας την ενότητα των ερωτήσεων, η κα.Βάσω Στρακαντούνα (Μαζί Για Την Πόλη Μας) έθεσε ερώτηση η οποία αφορά την εξωγηπεδική βία.

Αφορμή της ερώτησης υπήρξαν τα τελευταία επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν οπαδών της Α.Ε.Κ. και του Π.Α.Ο., τα οποία ξεκίνησαν, αυτήν την φορά, με την επίθεση των πρώτων στο CLUB των δεύτερων. Αποτέλεσμα ήταν η Λεωφόρος Παπάγου, στο ύψος της Γαρδένιας, νά μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
  • Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι εφ’ όσον αυτό το θέμα είναι θέμα κοινωνικό, παιδείας κλπ, κάτι θα μπορούσε να γίνει φτάνει η υλοποίησή του να γίνει σε συνεργασία με άλλους φορείς.