Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Συζήτηση Δ.Σ. 16 Μαϊου 2011 (14η)

Το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σχετικά ήρεμο ενώ η παρουσία του κόσμου μάλλον επηρεάστηκε λόγω του ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 7:00μ.μ.


Τά θέματα όπως περιγράψαμε στήν προηγούμενη ανάρτηση είναι τά ακόλουθα.


3ο Θέμα. Την εισήγηση την έκανε ο αντιπρόεδρος της Μονομετοχική Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Ζωγράφου, Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ., κος Καλιακάτσος, ο οποίος τόνισε ότι παρότι στο προηγούμενο Δ.Σ έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ., καθημερινά ξεπηδά ένα καινούργιο πρόβλημα ως συνέπεια της κακοδιαχείρισης της εταιρίας από την προηγούμενη διοίκηση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ένα αυτοκίνητο-περιουσιακό στοιχείο- της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ., το οποίο η επιχείρηση το έχει παραχωρήσει στο Ρυθμό αλλά παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να το βρουν.


Έχουν στείλει επιστολή στον κο Βούρτση σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση, εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι την ώρα κατά την οποία εγένετο λόγος για το συγκεκριμένο θέμα ο κος Βούρτσης δεν ήταν στην αίθουσα του Δ.Σ., αλλά ήρθε περίπου 1 ώρα μετά.

Στη συνέχεια ο κος Καλιακάτσος αναφέρθηκε στο πρώην Ασφαλιστικό Γραφείο που δημιουργήθηκε επί Δημοτικής Επιχείρησης, όταν πρόεδρος ήταν η κα Αναστασία Μπότου. Το Ασφαλιστικό Γραφείο αφ’ ενός οφείλει ενοίκια 5 ετών αφ’ ετέρου έχει εξαντλήσει το μετοχικό κεφάλαιο ύψους 30.000,00€ το οποίο έχει καταβάλει ο Δήμος.

Ενώ το Ασφαλιστικό αυτό Γραφείο δεν υπάρχει πιά, ταυτόχρονα δεν υπάρχει καί καμία χρηματοοικονομική απεικόνιση του ώστε να μπορεί, η νέα διοίκηση, να έχει έστω μια εικόνα.

Αν θυμόμαστε καλά το 2008, όταν η Τίνα Καφατσάκη εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση στην Δημοτική επιχείρηση, σε μία από της συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης, είχε γίνει αναφορά στο Ασφαλιστικό Γραφείο.

Στην συνεδρίαση αυτή, η κα. Μπότου, κατέθεσε έναν ισολογισμό του Ασφαλιστικού Γραφείου, ο οποίος αφορούσε την περίοδο 18/7/2006 έως 31/12/2007, αλλά με ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ της περιόδου 1/1/2004 έως 31/12/2004.

Για του λόγου το αληθές επισυνάπτουμε, στο τέλος της ανάρτησης, τον μοναδικό ισολογισμό που έχει καταθέσει η κα Μπότου για το Ασφαλιστικό Γραφείο.

Βέβαια στον ισολογισμό που επισυνάπτεται, η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης φαίνεται σωστή ενώ η λάθος ημερομηνία στην επικεφαλίδα, λογικά, πρέπει να προέκυψε από αβλεψία του λογιστή.

Όλοι οι ισολογισμοί αυτής της δημοτικής επιχείρησης μπορούν να βρεθούν στη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, όχι βέβαια ότι μπορείς να εξάγεις σαφή συμπεράσματα από αυτούς. Από τα στοιχεία του Εθνικού Τυπογραφείου δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει σταματήσει επίσημα την λειτουργία της, ένα όμως είναι σίγουρο ότι Φ.Ε.Κ. με τη λύση της δεν έχει δημοσιευθεί.

Για άλλη μια φορά ο Καζάκος απάντησε και πάλι προς τη διοίκηση, παίζοντας το γνωστό παιχνιδάκι «δεν έχω παραδώσει ακόμα την Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ. και εσείς δεν την έχετε παραλάβει άρα δεν έχετε όλα τα στοιχεία κατά συνέπεια βιαστήκατε να ψηφίσετε τον ισολογισμό». Στην έκκληση της κας Κουμανιώτη, ως προέδρου της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ., να συναντηθούν την επόμενη μέρα για να γίνει η παράδοση - παραλαβή της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ., ο Καζάκος απάντησε ότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει διαχειριστικό έλεγχο της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ., καθ’ ότι το μόνο αρμόδιο όργανο, επιφορτισμένο στο να λάβει αυτή την απόφαση, είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ.

Στην συνέχεια ο Καζάκος ζήτησε από τον κο Καλιακάτσο να του παραδώσει μία έκθεση η οποία να περιλαμβάνει ότι ο κος Καλιακάτσος ανέφερε στο παρόν αλλά και στο προηγούμενο Δ.Σ. Ως αναφορά το θέμα του αυτοκινήτου, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το όλο θέμα, είπε ότι πρόκειται για ένα παροπλισμένο όχημα 30 ετών, το οποίο βρίσκετε κάπου γύρω στον Ρυθμό.(!!!!)

Η Τίνα Καφατσάκη, στην τοποθέτηση της, συνηγόρησε για μία ακόμη φορά στο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ.αλλά και στην Κ.Ε.ΔΗ.Ζ. έτσι ώστε να μπορέσει η διοίκηση, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφ’ ενός να έχουν πλήρη εικόνα ως προς το τί ακριβώς γίνεται και στις δύο επιχειρήσεις, να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους, οι δύο αυτές εταιρίες, έχουν τόσα πολλά χρέη αφ’ ετέρου ποιες συμβάσεις δεν έχουν τηρηθεί, γιατί δεν έχουν τηρηθεί κλπ

Ο κος Κρανιώτης ήταν υπέρ του διαχειριστικού έλεγχου της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ. αλλά και υπέρ της απόδοσης ποινικών ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν.

Στην τοποθέτηση του ο κος Καραβίδας (Λαϊκή Συσπείρωση) ζήτησε με την σειρά του και αυτός να γίνει Διαχειριστικός Έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου να δοθούν στην δημοσιότητα. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να γίνει σαφές σε όλους ότι η τότε Δημοτική Πρωτοβουλία και νυν Λαϊκή Συσπείρωση είχε δίκιο στην αντίθεσή της με την δημιουργία και λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

Ίσως ο κος Καραβίδας θέλει να ξεχάσει ότι με τη λειτουργία των επιχειρήσεων ο Καζάκος είχε βρει τρόπο να πληρώνει το ενοίκιο των γραφείων της τότε Δημοτικής Πρωτοβουλίας και σήμερα Λαϊκής Συσπείρωσης ΠΑΡΑΝΟΜΑ! Μήπως θα έπρεπε να επιστραφούν τα παράνομα ενοίκια που έχει πληρώσει ο Δήμος, με χρήματα των δημοτών, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης;


Το 3ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.


Την εισήγηση του 4ου θέματος έκανε ο κος Μαρίνης, από την μεριά της διοίκησης. Στην εισήγησή του ανέφερε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, για τις σχολικές μονάδες του δήμου μας, αφού όλες χρωστάνε τις δαπάνες ενός έτους για πετρέλαιο, γραφική υλη και ότι άλλο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ενός σχολείου. Εκκρεμεί και η έκδοση του Φ.Ε.Κ. το οποίο αφορά τη σύνθεση των σχολικών επιτροπών, θέμα το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην καταβολή των χρημάτων.


Όταν η αρμόδια αντιδήμαρχος, κα Βαρσαμιδάκη, δεν είχε στείλει ούτε το Φ.Ε.Κ.. για τον ορισμό του Γενικού Γραμματέα του Δήμου (με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η τοποθέτηση του για περίπου 2 μήνες), για τις σχολικές επιτροπές θα έκανε αυτό που όφειλε;


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των σχολικών μονάδων υπήρξε παρέμβαση ενός γονέα ο οποίος είχε τα παιδιά του στο νηπιαγωγείο της οδού Κρίνων. Ο γονέας αυτός ανέφερε ότι με πρωτοβουλία των γονιών, του εν λόγω νηπιαγωγείου, έγιναν επισκευές ύψους 5.700,00 € έχοντας λάβει την διαβεβαίωση του κου Κουκούτση και του πρώην Δημάρχου ότι αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν πίσω. Μέχρι σήμερα όμως έχουν πάρει μόλις τα 2.700,00€ ενώ ακόμη περιμένουν τα αλλά 3.000,00€


Η Τίνα Καφατσάκη, υπέβαλε την πρόταση, να ληφθεί απόφαση σε αυτό το Δ.Σ. για να καταβληθούν και οι δυο δόσεις που περιμένουν να λάβουν οι σχολικές επιτροπές, επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο την διαδικασία. Αρχικά ο κος Μαρίνης αρνήθηκε αλλά μετά από πίεση των περισσοτέρων ήρε τις αντιρρήσεις του.


Το 5ο  θέμα πέρασε ομοφώνα.


Το 6ο θέμα καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και οι Ακομμάτιστοι.


Το 7ο Θέμα πέρασε ομοφώνα.


Στο 8ο  και  9ο θέμα απείχε η παράταξη Μαζί Για Την Πόλη Μας, όπως και ο κος Αλ Ανί Χαλίντ από τη συμπολίτευση, ενώ το καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και οι Ακομμάτιστοι.


Των τακτικών θεμάτων ακολούθησαν τα έκτακτα.


Το 1ο έκτακτο αφορούσε την πρόταση της διοίκησης να προσφύγει σε νομικό γραφείο το οποίο να γνωμοδοτήσει για την αγορά της βίλας μέσω δανείου από την αλλοδαπή τράπεζα.


Εκεί ο Καζάκος επιχειρηματολόγησε αντίθετα με την πρόταση της διοίκησης. Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και εξειδικευμένο, η Νομική Υπηρεσία του Δήμου δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί. Ο Καζάκος ισχυρίστηκε ότι η γνωμοδότηση μπορεί να στοιχειοθετηθεί ή από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου, εκτός και εάν η ίδια η Υπηρεσία δηλώσει αδυναμία, ή από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατά συνέπεια δεν είναι αναγκαία η ανάθεσή της σε νομικό γραφείο.


Η Τίνα Καφατσάκη επισήμανε ότι πρέπει να ερευνηθεί αφ’ ενός η νομιμότητα της σύμβασης για τη λήψη του δανείου, αφού το δάνειο δεν πέρασε από προσυμβατικό έλεγχο, αφ’ ετέρου η αφ’ εαυτού νομιμότητα της αγοράς της βίλας, ειδικά μετά την απόφαση του Σ.Χ.Ο.Π. που έχει χαρακτηρίσει τη βίλα ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.


Η κα Ρέτζιου (Λαϊκή Συσπείρωση) ζήτησε να της εξηγήσει, η διοίκηση, τους ειδικούς λόγους για τους οποίους πρότεινε να ανατεθεί η υπόθεση σε νομικό γραφείο.


Την πρόταση υπερψήφισαν το Ζωγράφου Αύριο, το Μαζί Για Την Πόλη Μας και οι Ακομμάτιστοι. Η ΔΑΔΑ ψήφισε υπέρ, με επιφυλάξεις, η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η κα Ράνια Νενεδάκη (Κίνημα Στην Πόλη) είχε από ώρα αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Το 2ο έκτακτο θέμα αφορούσε τη συγκρότηση επιτροπής προμηθειών στην οποία στο εξής θα συμμετέχει ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Λαμπριδης και αναπληρωματικός ο κος Γιαννακόπουλος.


Το 3ο  θέμα αφορούσε την παραχώρηση του δημοτικού σταδίου, Γρηγόρης Λαμπράκης, στην Κοινωνική Παρέμβαση ώστε να διοργανωθεί συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.


Τέλος, το 4ο έκτακτο, θέμα αφορούσε την ενίσχυση του Αθλητικού Συλλόγου ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ για τα ΤΣΙΤΙΑ που διοργανώνει κάθε χρόνο.