Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί η Έκτακτη Σύγκλιση τού Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι πιο σημαντικό συνέβη, μέχρι σήμερα, από τις Δημαρχιακές και Περιφερειακές Εκλογές και μετά.

Όλα ξεκίνησαν τό βράδυ (πώς το λένε; τής νύχτας τά καμώματα, τά βλέπει η ημέρα καί γελάει!) στίς 30 Ιανουαρίου, όταν ο πρώην Δήμαρχος πλήν όμως ακόμη πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ (εταιρία του Δήμου, στην οποία έχει μεταφερθεί όλη η ακίνητη περιουσία του Δήμου) συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιό της Ανωνύμου Εταιρίας εκτός του εκπροσώπου, της τότε μείζονος αντιπολίτευσης «Μαζί Για Την Πόλη Μας».


Ο λόγος σύγκλησης ήταν η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων πού εκκρεμούσαν, εδώ και πολύ καιρό, κατά του ενοικιαστή (ο οποίος παρεμπιπτόντως ανήκει στον στενό κύκλο του Καζάκου) των δύο Δημοτικών Χώρων Στάθμευσης  (της πλατείας Τερζάκη -στα Ιλίσια- και αυτού πού βρίσκεται επί της Γεωργίου Ζωγράφου), ο οποίος χρωστάει, ακόμα άγνωστο πόσα προς τον Δήμο μίσθια, και ώ του θαύματος δεν είχαν εκτελεστεί μέχρι τότε.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα Δ.Σ. και των δύο αυτών ανωνύμων εταιριών του Δήμου, εκ μέρους της μείζονος τότε αντιπολιτεύσεως συμμετείχε ένας μόνιμος και ένας αναπληρωματικός εκπρόσωπος (στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ η Τίνα Καφατσάκη ως μόνιμος και ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Παναγιώτης Χριστιάς) οι οποίοι επί τέσσερα χρόνια κατεψήφιζαν τις εισηγήσεις της πλειοψηφία των αντίστοιχων Δ.Σ.).

Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας του Καζάκου ήταν την 1η Φεβρουαρίου, όσοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Χώρων Στάθμευσης, να εμποδίζονται να βγάλουν ή να βάλουν τά αυτοκίνητα τους, (ενώ έχουν προπληρώσει τά μίσθιά τους), αφού τά κιγκλιδώματα των εισόδων ήταν κλειδωμένα.

Στον Δήμο τά συνεχή και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας προκάλεσαν δικαιολογημένη απορία και αναστάτωση, αναγκάζοντας τον νύν δήμαρχο να καλέσει έκτακτη συνέλευση των δημοτικών παρατάξεων, η οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω μη απαρτίας.

Αυτό οδήγησε τον δήμαρχο να ζητήσει και να έχει συνάντηση με όλους τους αντιδημάρχους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του θέματος ενώ παράλληλα ζήτησε και την σύγκλιση εκτάκτου δημοτικού συμβουλίου.

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3/2/2010, απόντων όλων των Δημοτικών Συμβούλων της ΔΑΔΑ, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στά γεγονότα και ανάγνωσε και επιστολή Καζάκου για το ίδιο θέμα.
Όταν τέθη το λογικό ερώτημα, γιατί έπρεπε να φτάσουν σε αυτό το σημείο τά πράγματα, ενώ θα μπορούσε την επομένη των εκλογών, να είχαν ζητηθεί από την νέα Δημοτική αρχή οι παραιτήσεις των Δ.Σ. και των δύο εταιριών (ΜΑΞΙΑΔΗΖ και ΚΕΔΗΖ).

Ο νέος Δήμαρχος κος Καλλίρης επικαλέσθηκε τους εξής λόγους:
1ον τόν σεβασμό προς τους θεσμούς  θεωρώντας ότι  δεν δικαιούτο να προβεί σέ Διαχειριστικό έλεγχο, πρίν αναλάβει την διοίκηση, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο ούτε ο Καλλικράτης, και

2ον   δεν ότι ήθελε να ξεκινήσει την η νέα διοίκηση δημιουργώντας εντάσεις με τον Καζάκο

Εδώ βέβαια προβληματίζει το γεγονός ότι:
Ως αναφορά τον 1ο λόγο, ο Καλλικράτης είχε έναρξη ισχύος την 1/1/2011 και κατά συνέπεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ίσχυε ο νόμος Παυλόπουλου πού δεν απέκλειε την δυνατότητα ελέγχου, έτι μάλλον όταν όλος ο κόσμος βοούσε για την φαύλη διακυβέρνηση τής εποχής Καζάκου.

Σε σχέση με τον 2ο λόγο ήταν ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπήρξε περιθώριο έλλειψης εντάσεων και ρήξεων δεδομένου τού ύφους και ήθους του απελθόντος δημάρχου καθώς και του συνόλου των πράξεών του.

Ο 1ος λόγος θα μπορούσε να είχε ισχύ αν είχαμε να κάνουμε με χρηστή διοίκηση του Δήμου επί Καζάκου.  Την αστοχία του 1ου λόγου διαπιστώσαμε (μέχρι τώρα, γιατί ποιος ξέρει τι ακόμα να περιμένουμε) με το πώς λειτούργησε σε σχέση με την ενοικίαση των δύο χώρων στάθμευσης.

Ο 2ος λόγος θα μπορούσε να έχει ισχύ αν η νέα διοίκηση παρέβλεπε τά πεπραγμένα Καζάκου είτε λόγω χαράξεως νέας γραμμής από το παρελθόν είτε λόγω προσπάθειας συμψηφισμού. Την αστοχία του 2ου λόγου διαπιστώσαμε με την θρασύτατη επιστολή του προς την νέα διοίκηση του Δήμου και φυσικά την μη παρουσία αυτού και των συμβούλων της παράταξής του στο έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο.

Αν από την 15η Νοεμβρίου του 2010, δεν ακολουθείτο η ως άνω πολιτική των 2 λόγων, θα είχαμε τον Καζάκο απολογούμενο και όχι όπως σήμερα πού αποπειράται έστω αυτή την θρασεία και αυθάδη αντεπίθεση.

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση της κα Νενεδάκη η οποία, σίγουρα λόγω αγνοίας, ισχυρίστηκε ότι εφ’ όσον ένας από τους ρόλους της μείζονος αντιπολιτεύσεως τά τελευταία τέσσερα έτη ήταν να ενημερώνει τους κατοίκους του Ζωγράφου για τά τεκταινόμενα στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ γιατί δεν το έκανε.

Σε αυτό το σημείο η παρενέβη η Τίνα Καφατσάκη ενημέρωσε το σύνολο των παρόντων ότι:

Η παράταξη «Μαζί Για Την Πόλη Μας» που είχε τότε έναν τακτικό εκπρόσωπο, την ίδια την Τίνα Καφατσάκη και έναν αναπληρωματικό, τoν σημερινό πρόεδρο του Δ.Σ Παναγιώτη Χριστιά,, ποτέ δεν ψήφισε τις εισηγήσεις του πρόεδρου της ΜΑΞΙΑΔΗΖ  τα τέσσερα περασμένα χρόνια, όπως επίσης καταψήφισε  την δημιουργία της ΜΑΞΙΑΔΗΖ στο δημοτικό συμβούλιο και τη μεταφορά της ακίνητης περιούσιας του δήμου στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Με πρωτοβουλίες της παράταξης «Μαζί Για Την Πόλη Μας», έγινε γνωστό το θέμα του Info café, πίεσε να γίνουν αγωγές στον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το καφενείο του νεκροταφείου για τις οφειλές των ενοικίων προς τον δήμο, ενώ ο Καζάκος δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα για να διασφαλίσει τα χρήματα του δήμου.

Επίσης η παράταξη «Μαζί Για Την Πόλη Μας», κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις πρακτικές του Καζακου να συνάψει σύμβαση με τον ίδιο ιδιώτη για το κυλικείο του κλειστού των Ιλισίων και τη σημερινή καφετέρια avec4 (στη θέση του info café)

Tέλος ήταν η παράταξη "Μαζί Για Την Πόλη Μας" που αποκάλυψε ότι ο Καζάκος ενοικίαζε ακίνητα του δήμου με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα μίσθωνε ακίνητα ιδιωτών με υψηλότερο ενοίκιο από το κανονικό, θέμα, το οποίο έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γ. Βλαχογιάννης.»

Ένα αξιοσημείωτο θέμα πού προέκυψε στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Άγη Παπακωνσταντίνου, που ήταν αρκετά ομιλητικός και με επιχειρήματα αποκαλυπτικός για την σύμβαση που έκανε ο Καζάκος με τον ιδιώτη για τούς Χώρους Στάθμευσης, αναφερόμενος στα πρακτικά του 2005, την περίοδο που έγινε η σύμβαση και σε πολλά αλλά. Ας ελπίσουμε στην εκ μέρους του ίδια παρουσία όταν θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της βίλας.
Σίγουρα θα έχει να πει πολλά, όπως για τις επαφές που είχε ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Πέττας με την Αθηνά Ζωγράφου καθώς καί τί συμφωνήσαν ώστε να υπερψηφίσουν την πρόταση του Καζάκου για την αγορά του 50% της βίλας οι Πέττας, Παπακωνσταντίνου, Χριστιάς, Γρίβας και Κρητικός.