Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Για φορολογική ενημερότητα; Περάστε απ' το Δήμαρχο

Τη θέσπιση δημοτικής φορολογικής ενημερότητας εξετάζει σοβαρά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης μετά τις σχετικές προτάσεις τις οποίες δέχθηκε από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το περιεχόμενο αυτής της ρύθμισης θα αφορά ουσιαστικά τους οφειλέτες των δήμων (π. χ. κλήσεις, πρόστιμα, άλλα χρέη), στους οποίους δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα εφ’ όσον δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.
Το υπουργείο με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται και σ’ ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) να ενταχθούν οι δήμοι στο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδά τους.


«Είμαι θετικός σε μια τέτοια προοπτική, έτσι ώστε όσοι δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους δήμους να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και τις ίδιες συνέπειες με εκείνους που χρωστούν στο Δημόσιο», τόνισε στην «Κ» ο κ. Ραγκούσης. Για την προώθηση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας θα υπάρξουν και οι απαραίτητες συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία και να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του εξαμήνου.

Στις επιδιώξεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι να διευρυνθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου όχι μόνο στον τομέα των δαπανών των δήμων, αλλά και στο σκέλος της είσπραξης των εσόδων.

Ηδη, πάντως, η ΚΕΔΚΕ σε σχετικό υπόμνημα που έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την καθιέρωση φορολογικής ενημερότητας κρίσιμη παράμετρο στην εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης.

Πρόταση της Ενωσης είναι να δίδεται η δημοτική φορολογική ενημερότητα ανάλογα με τη φορολογική ενημερότητα που χορηγείται από τις ΔΟΥ και να ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους δήμους, αλλά γενικότερα με το Δημόσιο. Επίσης, η ΚΕΔΚΕ τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης του φορολογικού συστήματος και το αίτημά της είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν λόγο στον καθορισμό της φορολογικής βάσης και στην επιλογή του φορολογικού συντελεστή.