Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Έχουμε Νέο Προϋπολογισμό, λοιπόν ...


Η χθεσινή συνεδρίαση είχε μόνο ένα θέμα: τον προϋπολογισμού του Δήμου για το 2011. Η διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε τις 5 ώρες από τις 8:20μ.μ έως τη 1:00 π.μ.
Η παρουσία δημοτών στη συνεδρίαση, ήταν για άλλη μία φορά αρκετά μεγάλη. Με την απουσία τους έλαμψαν οι συντελεστές του www.zografou.net  που φροντίζουν να μη δίνουν το παρόν σε κάθε σημαντική συνεδρίαση για να μην καταγράψουν με την κάμερα τους τη διαδικασία.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Από δημοτικούς συμβούλους απουσίαζαν οι κύριοι Βασιλείου και Λαμπρίδης από την πλευρά της διοίκησης.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία συζητήθηκε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον πόλεμο στη Λιβύη, με ψήφισμα. Το αίτημα, απορρίφτηκε από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων λόγω τού ότι η συνεδρίαση ήταν ειδική. (Σε κάθε ειδική συνεδρίαση επιτρέπεται να συζητηθεί μόνο το θέμα που υπάρχει στην ημερησία διάταξη). Γιά τόν λόγο αυτό δεν μπορούσε το αίτημα να συζητηθεί στην παρούσα συνεδρίαση, αν και ο κ. Μπαρμπέρης επέμενε να συζητηθεί.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την εισήγηση του προϋπολογισμού από την Αντιδήμαρχο κα. Μ. Βαρσαμιδάκη, από την πλευρά της διοίκησης. Γεγονός είναι ότι η κα Αντιδήμαρχος παρουσίασε βελτίωση από την προηγούμενη φόρα χωρίς να λείψουν τα φραστικά και συντακτικά λάθη.
Παρ' όλ' αυτά καθ' όλη την διάρκεια της εισήγησή της και με το να αναφέρεται σε νόμους και διατάξεις που αφορούσαν το θέμα και όχι στην ουσία, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνεται ιδιαίτερα κουραστική. Εξάλλου υπήρχαν περίπου δέκα (10) υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, των οποίων η δουλειά είναι να δίνουν απαντήσεις στις απορίες των δημοτικών σύμβουλων επί του προϋπολογισμού με βάση τους νόμους και τις διατάξεις που το αφορούν.

Οι βασικοί άξονες της εισήγησης από την πλευρά της διοίκησης ήταν οι έξης: Ότι ο προϋπολογισμός είναι νοικοκυρεμένος, συμμαζεμένος, υλοποιήσιμος και δεν έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης διοίκησης, δηλαδή αρκετά φιλόδοξος, φαρδύς όσο αφορά τα έσοδα και τα έξοδα και σε μεγάλο βαθμό πλασματικός!

Όταν ολοκληρώθηκε η εισήγηση της διοίκησης ξεκίνησαν οι ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους. Ερωτήσεις κατέθεσαν μόνο οι:  Καζάκος, κα Μπότου, κος Βούρτσης, κος Κρανιώτης και 4 δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης.

Μετά από τις ερωτήσεις ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Καζάκος προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη λογική και πρακτική που υπήρχε επί των ημερών του και λέγοντας ότι η διοίκηση με τον παρόντα προϋπολογισμό δεν διεκδικεί έσοδα από την κεντρική εξουσία, δεν έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δεν έχει στοιχεία κοινωνικής πολιτικής!!!.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΔΑ (Μπότου, Καλύβα, Μαρκάτος  και Δαβουρλής), οι οποίοι πήραν τον λόγο αμέσως μετά τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Άφωνοι έμειναν όλοι όταν κατά την τοποθέτηση του κου Δ. Δαβουρλή επισημαίνοντας την απουσία της κοινωνικής πολιτικής από τον προϋπολογισμό  της διοίκησης !!!! ανέφερε κατά λέξη «υπάρχουν Ζωγραφιώτες που μπαίνουν μέσα στους κάδους των σκουπιδιών για να φάνε» και η δημοτική σύμβουλος της διοίκησης Σεϊντή Βάνα απάντησε «γι’ αυτό και τους πλένουμε». Το ως άνω σχόλιο τουλάχιστον ατυχές σχόλιο δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις σε όλους με τον τρόπο που η σύμβουλος αντιμετωπίζει την ένδεια και την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται  συμπολίτες μας με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο.
Αφού ο κος Καλλίρης εξήγησε την διαφορά μεταξύ φιλανθρωπίας και κοινωνικής πολιτικής στην κα Καλύβα, η ΔΑΔΑ καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Στην τοποθέτηση της η κα Τίνα Καφατσάκη αναγνώρισε το νοικοκύρεμα που υπήρχε στην δομή και λογική του προϋπολογισμού,  ενώ παράλληλα καυτηρίασε την πρακτική της προηγούμενης διοίκησης που κάθε χρόνο κατέθετε προϋπολογισμό τόσο φιλόδοξο που το μεγαλύτερο του ποσοστό ήταν πλασματικό.
Η κα Τίνα Καφατσάκη εντόπισε προς όλους ότι στον φετινό προϋπολογισμό δεν υπήρχε κωδικός για να διεκδικήσει ο Δήμος από την  κεντρική διοίκηση τα οφειλόμενα από το ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Ταυτόχρονα, επισημαίνοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι αιρετό και η αποστολή του είναι να διεκδικεί πόρους που του οφείλονται. Όλα τά ως άνω είναι περισσότερο επιτακτικά την στιγμή που υπάρχει ομόφωνη απόφαση και στάση από την ΚΕΔΚΕ, πράγμα που ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει νόμο που ρύθμιζε αυτές τις οφειλές της κεντρικής εξουσίας προς τους Ο.Τ.Α.  με την καταβολή τους σε 8 ετήσιες δόσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί δυο από τις οκτώ δόσεις, 2009 και 2010.

Η απουσία αυτού του κωδικού επίσης έχει σαν συνέπεια ο Δήμος να μη μπορεί να διεκδικήσει κονδύλια από την κεντρική διοίκηση με  την εφαρμογή του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να χαθούν. Για τον λόγο αυτό η κα Τίνα Καφατσάκη επεσήμανε αρκετές φόρες ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι υπάλληλοι του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών αλλά εκλεγμένοι για να διεκδικούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα των δημοτών που υπηρετούν.
Κατά συνέπεια, η επικεφαλής του Μαζί για την πόλη μας, έθεσε ως όρο υπερψήφισης του προϋπολογισμό, να μπουν κωδικοί για αυτά τα χρήματα που μπορεί ο δήμος να τα πάρει από την κεντρική διοίκηση.
Στο ίδιο πλαίσιο με την κα Τίνα Καφατσάκη τοποθετήθηκε και η κα Βάσω Στρακαντούνα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε δεκτή η πρόταση της κας Τίνας Καφατσάκη από την διοίκηση και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μαζί ψήφισαν παρών, εκτός από τον Τάκη Κότσιφα, ο οποίος ψήφισε υπέρ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό με τη γνωστή λογική που έχει ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ έχουν φέρει σε αυτό το χάλι τους Ο.Τ.Α. ενώ ο παρών προϋπολογισμός δεν είναι  τίποτα παραπάνω από την εξυπηρέτηση της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου προς το κεφάλαιο. (Για την εξυπηρέτηση προς τον Καζάκο που έκανε η Δημοτική Πρωτοβουλία, σημερινή Λαϊκή Συσπείρωση, που  επί 12 χρόνια, θα μας πουν τίποτα;).

Οι Ακομμάτιστοι εκτιμώντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει ατολμία και έλλειψη κοινωνικής πολιτικής ο κος Κρανιώτης καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα καυτηρίασε τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης. .

Όσο αφορά το Κίνημα στην Πόλη, όπως είναι πλέον λογικό, καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Πιστό στην τακτική που έχει χαράξει εδώ και μερικά δημοτικά συμβούλια, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι πιο αριστερό από την Λαϊκή Συσπείρωση. (άσχετα που η κ. Νενεδάκη Ράνια δημόσια λέει ότι ο Καλλίρης είναι ο καλύτερος δήμαρχος που έχουμε!). 
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος από το 2006, όταν σύνθημα του Κινήματος στην Πόλη  ήταν «καλύτερα Καζάκος πάρα Καφατσάκη», ενώ το 2010 αρκετά μέλη του κινήματος έκαναν τα πάντα για να εκλέγει για 4η φόρα ο Καζάκος, ώστε να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά τις δικές τους στρατηγικές αψηφώντας το συμφέρον του δήμου.

Η προχθεσινή συνεδρίαση ήταν μια καλή ευκαιρία για την τωρινή διοίκηση να βγάλει στη φόρα  τα πεπραγμένα του Καζάκου, αλλά γιά άλλη μία φορά αυτό δέν έγινε προκαλώντας δικαιολογημένο προβληματισμό.

Τα επόμενα Δ.Σ  θα γίνουν Δευτέρα 4 και 18 Απρίλιου του 2011.