Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ευνοϊκή αναδιάρθρωση για τα χρέη των Δήμων

Διέξοδο στον υπερχρεωμένο Δήμο μας και σε άλλους 12 ακόμη, δίνει ρύθμιση που προωθείται μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, με αναδιάρθρωση των χρεών τους με ευνοϊκότερους όρους και παράταση για 25 χρόνια.
Η υποχρέωση που φέρουν οι δήμοι για να μπουν στη ρύθμιση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση με την οποία θα ζητούν τακτοποίηση των χρεών τους, μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή 31 Δεκεμβρίου 2011.
Τα χρέη είναι δυνατόν να αφορούν όχι μόνον τους ΟΤΑ αλλά και τα Νομικά πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύουν, ακόμη και τις δημοτικές επιχειρήσεις.


Τους αποκλειστικούς όρους της αναδιάρθρωσης θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και στη ρύθμιση θα ενταχθούν οι σύνδεσμοι των ΟΤΑ, καθώς και οι περιφέρειες.
Αν παρέλθει η προθεσμία μέχρι 31/12/2011 και οι δήμοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για ρύθμιση, τα χρεωστικά ανοίγματα θα χάσουν την ευκαιρία των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων που προσφέρει η τροπολογία. Έτσι από 1/1/2012 τα χρέη των δήμων που δεν έχουν μπει στη ρύθμιση θα επαναβεβαιωθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών ως έχουν σήμερα.
Όπως είναι γνωστό, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι τα χρέη περίπου 50 δήμων της Ελλάδας.