Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Συνεδρίαση Του Δημοτικού Συμβούλιου Το Οποίο Ψήφισε Παραπομπή Του Φακέλου Της Βίλας Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα

Άλλη μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ έγινε χθες το βράδυ.

Το μοναδικό θέμα δεν ήταν άλλο από το περίφημο δάνειο για την αγορά του 50% της βίλας Ζωγράφου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:45 μ.μ και ολοκληρώθηκε στις 2:30 πμ. της Τετάρτης.

Απόντες από τη Συνεδρίαση ήταν η Κουμανιώτη Κωνσταντίνα και  η Αρβανίτη από την διοίκηση, ο  Βούρτσης από την ΔΑΔΑ και ο Μπαρμπέρης από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Η πρόταση από τη διοίκηση ήταν ο φάκελος της βίλας να δοθεί στον Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης κ. Ρακιτζή και παράλληλα να δοθεί και στον Εισαγγελέα για να γίνει έρευνα για ποινικές και άλλες ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν.

Την εισήγηση του θέματος την έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει διασυρθεί εντός και εκτός των συνόρων της χώρας με αποτέλεσμα η διοίκηση του Δήμου να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Ακολούθησαν  πολλές ερωτήσεις από πολλούς δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης και της αντιπολίτευσης.

Οι  πιο σημαντικές, γιατί πολλές  ερωτήσεις αν και διατυπώνονταν διαφορετικά, είχαν το ίδιο θέμα.

Η κα. Νενεδάκη ρώτησε αν έχουν δοθεί εγγυήσεις από το κράτος για την πληρωμή του δανείου μετά από τις εξελίξεις που υπήρξαν για το θέμα την περασμένη εβδομάδα. Και αν όχι τότε γιατί υπήρξε η παρέμβαση του Δ.Ν.Τ
  • Η απάντηση του κου Καλλίρη ήταν όχι. Και ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο έγινε η παρέμβαση του Δ.Ν.Τ.

Ο κος Καραβίδας από την λαϊκή Συσπείρωση ρώτησε που έχουν πάει τα χρήματα του δανείου.
  • Την απάντηση την έδωσε η κα. Δασκαλάκη ως υπάλληλος του δήμου στις οικονομικές υπηρεσίες. Μαζί της ήταν ο κος Κανάκης για να δώσει τις ανάλογες εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
  •  Η απάντηση της κας Δασκαλάκη ήταν ότι από τα 25.000.000,00€ που πήρε ο δήμος από την Αυστριακή Τράπεζα τα 400.000,00€ ήταν προμήθεια που παρακράτησε η τράπεζα, ενώ τα 19.400.000,00 δόθηκαν στην οικογένεια Ζωγράφου και τα υπόλοιπα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξόφληση παλαιοτέρων δανείων.

Ακολούθησε η Μπότου που ρώτησε, αν ζήτησαν κάτι συγκεκριμένο οι υπουργοί για να υπάρξει απεμπλοκή στο θέμα του δανείου και αν υπάρχουν τα χρήματα αυτή την στιγμή για να πληρωθούν οι δόσεις του δανείου.
  • Η απάντηση από τον κο Καλλίρη ήταν ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι μέχρι στιγμής, ενώ για το αν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο του δήμου για την πληρωμή των δόσεων την απάντηση την έδωσε ο κ. Κανακης λέγοντας ότι το σύνολο το δόσεων που δεν έχουν πληρωθεί φτάνουν τα 6.500.000,00€ και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν στο ταμείο του δήμου.

Μετά σειρά πήρε ο κος Κρανιώτης ρωτώντας σε τί ύψος φτάνουν οι τόκοι υπερημερίας και αν η αυστριακή τράπεζα ζητεί την κατάσχεση της βίλας.
  •  Απαντώντας η κα Δασκαλάκη στο πρώτο σκέλος της ερώτησης είπε ότι οι τόκοι υπερημερίας φτάνουν το 8,7% μέχρι την ημερομηνίας πληρωμής, ενώ παράλληλα θα υπήρχε και 5 ετής περίοδος χάριτος αν πληρωνόταν κανονικά το δάνειο.
  • Επίσης το δάνειο έχει σπάσει σε δυο.  Τα 19.400.000,00€ αποτελούν το ένα μέρος  και το δεύτερο τα 5.500.000,00€ και θα έπρεπε να καταβάλλοντα 4 δόσεις κάθε χρόνο για τα δυο δάνεια συνολικού ύψους 1.500.000,00€ κάθε χρόνο, ενώ οι μέχρι τώρα συσσωρευμένοι τόκοι υπερημερίας φτάνουν τα 600.000,00€. Τέλος το δάνειο είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το Eurobor.
Μετά από πολλές ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το θέμα αυτό από Δημοτικούς Συμβούλους  της διοίκησης και της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, έκτος της  ΔΑΔΑ, περίμεναν πώς και πώς τη στιγμή που θα έπαιρναν το λόγο, άλλοι για να επιτεθούν προσωπικά στον Καζάκο και άλλοι για να πουν την άποψη τους πάνω  στο θέμα.

Ο Καζάκος ήταν σε κατάσταση πανικού και ενώ από τη μία προκαλούσε τη λύπηση για την τραγική του εικόνα από την άλλη προσέφερε ευχαρίστηση σε όσους είχαν υποφέρει από την στάση του και την συμπεριφορά του τα τελευταία 4 χρόνια που ήταν Δήμαρχος. Όταν, μαζί με τον Ρήγα που τότε ήταν πρόεδρος του Δ.Σ., διακρίνονταν στο σπορ της ειρωνείας, της ύβρης, αλλά και της απαξίωσης του Δ.Σ  και των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Όχι όλων των παρατάξεων αφού με μία από αυτές υπήρχε μια διαφορετική σχέση, η σχέση εκμισθωτή - δωρεάν ενοικιαστή)

Τον κύκλο των τοποθετήσεων, όπως είναι φυσικό, τον άνοιξε ο Καζάκος
  • λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα με το δάνειο των 25.000.000,00€ και το Δ.Ν.Τ. και ότι το όλο θέμα ήταν φτιαχτό από το εσωτερικό της χώρας. Προσπαθώντας να ενισχύσει το παραπάνω επιχείρημα δε δίστασε να πει ότι επικοινώνησε ο ίδιος την παρασκευή το μεσημέρι με το Δ.Ν.Τ.  και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Η παραπάνω δήλωση του Καζάκου προκάλεσε το γέλιο όλου του κόσμου που είχε έρθει να παρακολουθήσει τη διαδικασία στην κατάμεστη  αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου.

Η στάση του κόσμου προκάλεσε την έκρηξη του κ. Μαρκάτου λέγοντας ότι δεν τηρείται η διαδικασία και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Χριστιά να προστατέψει τον Καζάκο.
·        
             Συνεχίζοντας ο Καζάκος την τοποθέτηση του προσπάθησε να αναπτύξει τη γνωστή επιχειρηματολογία του που όλοι ξέρουμε και έχουμε δει μέχρι τώρα, δηλαδή  ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να περάσει το δάνειο  από προσυμβατικό έλεγχο και ότι ό,τι έκανε το έκανε για το συμφέρον του δήμου και μόνο.

·         Επίσης είπε ότι οι κινήσεις που έκανε είχαν σκοπό να διαμορφωθεί νομοθετική ρύθμιση για να πληρώνονται κανονικά οι δόσεις του δανείου με τους νομικούς του Υπουργείο Εσωτερικών και με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και φίλο του  Παυλόπουλο, αλλά, όπως είπε και ο ίδιος, όταν όλα ήταν έτοιμα προκηρύχτηκαν εκλογές και εν συνεχεία ο υπουργός Εσωτερικών ο κος Ραγκούσης δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προχωρήσει τη νομοθετική ρύθμιση.

·         Τέλος είπε ότι ο λόγος που απορρίφθηκε η σύμβαση του δανείου από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι γιατί δεν θεώρησαν επένδυση την αγορά της βίλας . Ο ίδιος θεώρησε παράλογο τον λόγο απόρριψης  και για να λυθεί το θέμα έβαλε τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου να βρουν τράπεζα για να πάρουν δάνειο 26.000.000,00€ να εξοφλήσουν την αυστριακή τράπεζα και για να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 Η κα Δασκαλάκη επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Καζάκου λέγοντας ότι έστειλε επιστολές σε όλες τις τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στον δήμο και έλαβαν την καλύτερη πρόταση από την Proton Bank. Παρ’ όλα αυτά και αυτή η προσπάθεια σκόνταψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Καθ’ όλη την διάρκεια της τοποθέτησης του Καζάκου, υπήρχαν Δημοτικοί Σύμβουλοι της διοίκησης που τον προκαλούσαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάθε λίγο και λιγάκι κοκορομαχίες με πρωτοπόρο τον κο Καλογιαννάκη από την πλευρά της διοίκησης).

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Τίνας Καφατσάκη, λέγοντας
  • αρχικά ότι δεν είχε την τύχη να επικοινωνήσει  με το Δ.Ν.Τ. ή με την τρόικα όπως κάποιοι άλλοι.
  •    Από τον 4ο του 2006 που πήρε το δημοτικό συμβούλιο τις αποφάσεις 290 και 291 που ήταν καταστροφικές για το δήμο, (η πρώτη απόφαση αφορούσε την αγορά του 50% της βίλας και η άλλη τη σύναψη του δανείου), η ίδια αλλά και άλλοι όπως οι Σούφλας, Δημητριάδης και Σφήκα έκαναν προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για να ακυρώσουν αυτές τις δύο αποφάσεις ως παράνομες. Ο λόγος ήταν απλός,  η τότε διοίκηση του δήμου δεν περίμενε την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τον καθορισμό της χρήσης γης της Βίλας,  αλλά η εν λόγω επιτροπή δεν αποφάσισε ποτέ για το θέμα γιατί  καταργήθηκε και μεταφερθήκαν οι αρμοδιότητές της στην περιφέρεια .
  • Εν τω μεταξύ η προσφυγή που ήταν σε αναμονή στο ΣτΕ απορρίφθηκε  για καθαρά τυπικούς λόγους, αφού, όπως απάντησαν,  η  αρμόδια υπηρεσία για τον καθορισμό της χρήσης της βίλας ήταν το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι η Νομαρχία (που έκανε προσπάθειες για το χαρακτηρισμό της Βίλας ως κοινόχρηστο πράσινο).
  •  Ακολούθησε προσφυγή στο Γ.Γ της περιφέρειας στις 4-9-2007, η οποία απορρίφθηκε από  τον κ. Μανιάτη ως εκπρόθεσμη.  Άλλωστε ήταν πάγια τακτική του Καζάκου να μη δημοσιεύει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου εντός των 10 ήμερων όπως θα έπρεπε, ώστε να κρίνονται εκπρόθεσμες όποιες ενστάσεις πιθανόν γινόντουσαν  και να μην έχει προβλήματα με την περιφέρεια
  • Ακολούθησε καταγγελία του κ Γ. Βλαχογιάννη στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή σχετικά με τη σύμβαση του δανείου, από τον οποίο ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.
  • Τέλος επισήμανε ότι ήταν υποχρεωτικό να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο η αγορά και το δάνειο για την βίλα προσθέτοντας ότι ο προσυμβατικος έλεγχος δεν ελέγχει μονό τη σύμβαση, αλλά εξετάζει αν έχει γίνει κανονικά όλη η διαδικασία και εάν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι στην περίπτωση της βίλας όλοι οι κανόνες και οι νόμοι παραβιάστηκαν!

Η Τίνα Καφατσάκη είπε ότι θα ψηφίσει να πάει ο φάκελος στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα και ότι θα δώσει και τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας που έχει κάνει ο κ. Βλαχογιάννης στον ίδιο επιθεωρητή για να μάθουμε επιτέλους την τύχη της.

Εξέφρασε δέ τον φόβο της ότι όταν αποσυρθούν τα φώτα της δημοσιότητας υπάρχει  ο κίνδυνος να μην γίνει απολύτως τίποτα από την πλευρά της δικαιοσύνης ή των αρμόδιων οργάνων με αποτέλεσμα να κουκουλωθεί ακόμα ένα σκάνδαλο που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το δήμο, εκθέτοντάς τον διεθνώς.

Ακολούθησε η τοποθέτηση της κας Ρέτζιου της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία ζήτησε  να παραδοθεί η βίλα στο λαό του Ζωγράφου. Τα κοινότυπα, ότι δηλαδή την ευθύνη την έχουν τα κόμματα της εξουσίας μαζί με τον Συνασπισμό που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν νομίζουμε ότι πρέπει να τα αναφέρουμε αφού αποτελούν ούτως ή άλλως στερεότυπα.

Από αυτά που Ξεχώρισαν ήταν η παρέμβαση του κου Αλεξανδράτου, πρώην  Δημοτικού Συμβούλου της Δημοτικής Πρωτοβουλίας,  για το επίμαχο θέμα της πλαστογράφησης της υπογραφής του στην περίφημη απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής για την αγορά της βίλας Ζωγράφου.
  • Ανέφερε ότι τον κάλεσε ο Καζάκος για να τον ενημερώσει για την αγορά του 50% της βίλας ενώ αργότερα, με έκπληξη διαπίστωσε, ότι όχι μόνον υπήρχε το όνομα τού στη σύνθεση της Δημαρχιακής Επιτροπής αλλά και ότι  είχε μάλιστα ψηφίσει και υπέρ.
  • Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί  τότε έντονα προς τον Καζάκο και εκείνος το αναγνώρισε και το χαρακτήρισε λάθος, δίνοντας εντολή να διορθωθεί το πρακτικό της Δημαρχιακής επιτροπής, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στο εξής 3 διαφορετικά πρακτικά.  Το ένα να δείχνει ότι ψήφισε υπέρ ο Αλεξανδράτος, το άλλο να τον δείχνει ότι ήταν παρών και το τρίτο ότι ήταν απών.
  • Επίσης είπε ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στη δικαιοσύνη για την πλαστογραφία γιατί το θέμα είναι πολιτικό και μόνο.

Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο είχε τοποθετηθεί και στις 4-9-2007, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την αγορά της βίλας, όταν είχε καταγγείλει το γεγονός, λέγοντας  και πάλι ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στην δικαιοσύνη γιατί δεν αναγνωρίζει τα αστικά δικαστήρια!!!;;;;;;;;

Ακολούθησε η παρέμβαση της Γραμματέας του Δημοτικού Συμβούλιου λέγοντας
·         ότι στο πρακτικό εμφανίζεται να έχει καταγράψει η ίδια τη διαδικασία της περίφημης Δημαρχιακής Επιτροπής, αλλά επισήμανε ότι εκείνη την χρονική περίοδο είχε αποσπαστεί με εντολή του Καζάκου στο ΚΕΠ και αν κρατούσε τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, πράγμα που δεν έγινε, δεν θα έγραφε λάθος το επώνυμο της.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο κος Κρανιώτης, η κα Νενεδάκη και μετά οι αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στις τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων έχει άξια να αναφερθούμε στην τοποθέτηση του κου Άγη Παπακωνσταντίνου που σε κάποιο σημείο απολογήθηκε που ψήφισε υπέρ της αγοράς του 50% της βίλας τον Απρίλιο του 2006.

Κατά τη 1:00 π.μ τοποθετηθήκαν οι επιτροπές.

Ο κος Αλέξανδρος Βακαλόπουλος εκπροσώπησε την ανοιχτή συνέλευση Ζωγράφου και ο Γιώργος Πλουμπίδης την Επιτροπή της βίλας, ενώ τον κύκλο των επιτροπών έκλεισε ο 
κος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Ιλισού.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την παραπομπή του φακέλου της βίλας στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα. Υπέρ ψήφισε η διοίκηση «Ζωγράφου αύριο»,  το  «Μαζί για την πόλη μας», «η Ακομμάτιστη» και η Μπότου από τη ΔΑΔΑ.
Οι υπόλοιποι της ΔΑΔΑ ψήφισαν Κατά, ενώ Απείχαν η Λαϊκή Συσπείρωση και το Κίνημα στην Πόλη.

Υ.Γ.: Επειδή «Το Σκονάκι», «Η Άλλη Άποψη» και κατά συνέπεια το γνωστό βόθρο-blog έχουν επανειλημμένα αντιγράψει κείμενά μας και ειδικά από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. θα τους ζητούσαμε (αν και πρόκειται για θέμα ήθους, λέξη άγνωστη προς αυτούς) να αναφέρουν το παρόν blog κάθε φορά πού λαθροθηρούν εις βάρος μας.