Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου Επιτροπής Βίλας Ζωγράφου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζωγράφου 10.7.2011


Ο Δήμος Ζωγράφου απειλεί το ΔΝΤ;

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορούμαστε ότι το δάνειο για την αγορά της Βίλας Ζωγράφου λίγο πολύ κόντεψε να τινάξει την 5η δόση του ΔΝΤ στον αέρα. Ως κάτοικοι της πόλης του Ζωγράφου που εδώ και 5 χρόνια ασχολούμαστε με την υπόθεση της Βίλας Ζωγράφου θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

Η περιβόητη πέμπτη μνημονική δόση του δανείου παγώνει για κάποιες ώρες λόγω..."ανακάλυψης" χρεών δύο Δήμων, Αχαρνών και Ζωγράφου, ύψους 65 εκατ. ευρώ. Η είδηση παρουσιάζεται ως απόδειξη της δεινότητας του ελεγκτικού μηχανισμού της Τρόικάς.
Μήπως όμως αποτελεί απόδειξη της ενημέρωσης που έλαβαν εκ μέρους των δύο μεγάλων τραπεζών της Goldman Sachs και της Αυστριακής Communal Credit International Bank, για να υλοποιήσουν έναν ακόμη εκβιασμό προκειμένου να  αποπληρωθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους που μάλιστα, για την περίπτωση του Ζωγράφου, έχουν συναφθεί παράνομα;
Η είδηση ότι οι δόσεις εξυπηρετήθηκαν άμεσα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για δάνειο που έχει κριθεί παράνομο από το Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο κλιμάκωση της οργής μπορεί να προκαλέσει. 
Ο σφιχτός εναγκαλισμός εγχώριων και ξένων δανειστών με Τρόικά (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) και κυβέρνηση αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά με μια υπόθεση που μοιάζει τραγελαφική.
Συγκεκριμένα
Το 2004 με απόφαση του νομάρχη, το κτήμα Ζωγράφου χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Το 2006 οι κληρονόμοι του κτήματος καταθέτουν στο Συμβούλιο της Eπικρατείας (ΣτE) αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του νομάρχη.

Αρχές Απρίλη του 2006 με την 290/12.4.2006 απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου αποφασίζει ο Δήμος να αγοράσει την ταράτσα εμπορικού κέντρου έκτασης 9,5 στρεμμάτων, που θα χτιζόταν στο κτήμα Ζωγράφου. Το ποσό αγοράς της ταράτσας ανέρχεται στα 19.400.000 ευρώ.

Ένα χρόνο μετά τον Απρίλη του 2007 το ΣτE έκρινε τυπικά αναρμόδιο το νομάρχη για την έκδοση σχετικής απόφασης και αποφάσισε ότι ο χαρακτηρισμός του χώρου ως πράσινο πρέπει να γίνει με προεδρικό διάταγμα. Απαγόρευσε ρητά την οικοδόμηση μέχρι την έκδοση του διατάγματος αυτού. Το διάταγμα αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

8 Αυγούστου 2007 Η δημοτική αρχή προβαίνει στην επιμελώς αποσιωπημένη και απροειδοποίητη υπογραφή του συμβολαίου με την κ. Ζωγράφου για την αγορά του κτήματος,
Τόσο η απόφαση 290 όσο και μεταγενέστερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αναφέρουν σαφώς ότι η αγορά του οικοπέδου (αλλά και η σύναψη του δανείου απ. Αρ. 291)
Θα υπογραφεί μετά την έκδοση αποφάσεως του ΣτΕ που θα ακυρώνει την απόφαση του Νομάρχη για χαρακτηρισμό του οικοπέδου για κοινόχρηστο χώρο – πράσινο και την επαναφορά των χρήσεων του οικοπέδου στο προηγούμενο καθεστώς.
Το προηγούμενο καθεστώς ήταν αυτό του πολεοδομικού κέντρου. Από την απόφαση του ΣτΕ γίνεται σαφές ότι το κτήμα δεν επανέρχεται στο προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς αλλά το θέμα αναπέμπεται στη κεντρική διοίκηση για ρύθμιση. Επομένως ο τότε δήμαρχος δεν δικαιούταν να προβεί στην σύναψη του δανείου για την αγορά του κτήματος.
  •  Ένα δάνειο που ποτέ δεν πέρασε προσυμβατικό έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο ως όφειλε,  επομένως οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούσαν να εκταμιεύσουν τις δόσεις.
  • Ένα δάνειο που η αυστριακή τράπεζα γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω εκταμίευσε τελικά, παρά το ότι δεν πληρούνταν βασικοί όροι της σχετικής σύμβαση που υπέγραψε με τον δήμο Ζωγράφου

Η επιτροπή αγώνα κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του Λαού