Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Καλλίρης: Κίνδυνος για κατάσχεση της περιουσίας μας

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, εξαιτίας του παράνομου - μη εγκεκριμένου δανείου που πήρε η προηγούμενη διοίκηση Καζάκου από την αυστριακή  KommunalΚredit Bank, χωρίς μάλιστα να περάσει από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του, στην aftodioikisi.gr, «η τράπεζα επισείει και γραπτώς και προφορικώς την απειλή για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, ωστόσο, τους έχω ζητήσει μια προθεσμία για να απαντήσω σοβαρά και νόμιμα».

Μάλιστα, όπως επίσης λέει, όταν απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκείνο του πρότεινε να μην πληρώσει δόσεις γιατί το δάνειο είναι παράνομο, αλλά «ίσως το μόνο που θα μπορούσα να κάνω είναι αναχρηματοδότηση του δανείου».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής: 

Εσείς πότε καταλάβατε την ιστορία με το δάνειο.

Εδώ και 7 μήνες, από τότε που ανέλαβα δήμαρχος της πόλης. Μου έρχονταν οι δόσεις και δεν ήξερα τι να κάνω. Απευθύνθηκα στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και -μέσω της επιτρόπου- μου είπε πως δεν μπορώ να καταβάλω καμιά δόση, διότι το δάνειο είναι «μη νόμιμο». Ίσως το μόνο που θα μπορούσα να κάνω είναι αναχρηματοδότηση του δανείου.

Σκοπεύετε να απευθυνθείτε και κάπου αλλού; Στο Νομικό Συμβούλιο, για παράδειγμα;

Ναι. Πριν από περίπου ένα μήνα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να στραφούμε και προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να μας πει και αυτό με τη σειρά του τι να κάνουμε. Ήδη ετοιμάζονται οι σχετικές επιστολές, τις οποίες θα αποστείλουμε τις προσεχείς ημέρες.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζεται με τη μη πληρωμή των δόσεων στην KommunalΚredit Bank;

Η τράπεζα επισείει και γραπτώς και προφορικώς την απειλή για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, ωστόσο, τους έχω ζητήσει μια προθεσμία για να απαντήσω σοβαρά και νόμιμα.

Πώς κρίνεται τη κίνηση Καζάκου να πάρει το δάνειο, ενώ δεν είχε πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Επιεικώς παράξενο. Μου κάνει εντύπωση, με το δεδομένο πως είναι και δικηγόρος και έχει μεγάλη πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην το ήξερε, και -εν πάσει περιπτώσει- να μη το διαπίστωσε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν να καταβάλουν τη δόση.

Πόσες δόσεις έχουν καταβληθεί από το δήμο;

Έχει καταβληθεί από το Δήμο Ζωγράφου μόνο μία δόση, και αυτό με «εντέλεσθαι» από τον τ. δήμαρχο Γιάννη Καζάκο, καθώς -όταν ήρθε η ώρα να πληρώσει- οι υπηρεσίες του δήμου δεν έδιναν εντολή, αφού δεν είχαν έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι το τέλος του 2010, οπότε και αποχώρησε από τη διοίκηση ο Γιάννης Καζάκος, υπήρχαν 5 δόσεις ανεξόφλητες, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Πόσης διάρκειας είναι το δάνειο και τι δόση καταβάλει ο Δήμος Ζωγράφου;

Το δάνεια είναι 25ετούς διάρκειας, και ο δήμος καταβάλλει δύο δόσεις το χρόνο, ύψους 600.00 η καθεμιά.

Τα 25 εκατ. δάνειο που χρησιμοποιήθηκαν;

Τα 19,4 εκατ. για την αγορά της Βίλας Ζωγράφου και τα υπόλοιπα για εξόφληση παλαιών χρεών.

Ωστόσο, από τη Βίλα Ζωγράφου, με αυτά τα χρήματα, αγοράσατε μόνον το 50%...

Ναι, αποκτήσαμε την οριζόντια ιδιοκτησία, κτήριο, οικόπεδο κτλ., καθώς η οικογένεια θέλησε να προχωρήσει στην κατασκευή υπόγειου παρκινγκ. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία σταμάτησε και με απόφαση του Σ.τ.Ε., αλλά και από το ΣΧΟΠ, που πρότεινε να κηρυχθεί ο χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, στον οποίο ο δήμος θα έχει μερίδιο 50%.