Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου ΔΑΔΑ Για Το Θέμα Του Δανείου

ΑΠΑΤΗ ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ


«Η Βίλα Ζωγράφου και η 5η δόση του δανείου από το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα»

Το ευφάνταστο ρεπορτάζ αποδίδει ανάμειξη του δανείου των 25.000.000 ΕΥΡΩ του Δήμου Ζωγράφου στην κρίση του Δ.Ν.Τ. για την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δις ΕΥΡΩ στην Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ είναι πολύ γελοίο για να είναι αληθινό, αλλιώς είναι αυτοί το Δ.Ν.Τ. και οι άλλοι, οι οποίοι δήθεν προβληματίστηκαν από τα 25.000.000 ΕΥΡΩ του Δήμου Ζωγράφου που δεν ήταν και δικά τους και όχι με τα δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια που δανείζουν σε όλον τον κόσμο.
Το θέμα του δανείου του Δήμου είναι παλιό και γνωστό. Και στην Κυβέρνηση (Υπουργό Εσωτερικών και Οικονομικών) και στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους οποίους έχουν προσφύγει πολλές φορές οι δανειστές  μας της Αυστριακής Τράπεζας. Δεν πρόκειται περί δήθεν κρυφού χρέους.

Σύντομη αναδρομή:
Ο Δήμος Ζωγράφου συνήψε το 2007 δάνειο από την Αυστριακή Τράπεζα KOMMUNAL CREDIT INTERNATIONAL BANK, ύψους 25.000.000. ΕΥΡΩ για 25 χρόνια.
Το δάνειο το συνήψε με επιτόκιο EURIBOR συν 1%, δηλαδή γύρω στο 2,7%.
Με το δάνειο αυτό ο Δήμος αγόρασε το 1/2 εξ αδιαιρέτου του Ζωγράφου 10 στρεμμάτων για πράσινο και το εξόφλησε αμέσως με την αγορά του αντί ποσού 19.400.000 ΕΥΡΩ, που το εκτίμησαν οι ορκωτοί εκτιμητές και με το υπόλοιπο των 5.600.000ΕΥΡΩ, εξόφλησε ΟΛΑ τα προηγούμενα από ετών δάνεια του Δήμου, που ήταν υψηλότοκα (άνω του 6%) .
Για το δάνειο αυτό η Αυστριακή Τράπεζα δεν ζήτησε καμία εγγύηση ή ασφάλεια, δηλαδή ούτε υποθήκη, ούτε προσημείωση, ούτε εκχώρηση απαιτήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ούτε άλλο εξασφαλιστικό μέτρο.
Γι' αυτό το λόγο, οι νομικοί της παραστάτες έκριναν ότι δεν απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και από μία απόφαση του Ε.Σ. Βέροιας και από το γεγονός ότι ελεγκτές της Αυστριακής Τράπεζας είχαν επί 10ημέρου ελέγξει τα οικονομικά του Δήμου και δεν είχαν πρόβλημα αξιοπιστίας και ασφαλείας.
Μετά την πρώτη δόση που καταβλήθηκε κανονικά, εγεννήθη θέμα Ελεγκτικού Συνεδρίου και προσυμβατικού ελέγχου.
Τότε προσφύγαμε στον Υπουργό κ. Πρ. Παυλόπουλο, το θέμα ανετέθει στο Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εσωτερικών και Αντιπρόεδρο του Ν.Σ.Κ. κ. Νικόλαο Μαυρίκα και εξευρέθει λύση δια προσθήκης μιας παραγράφου σε προσεχές νομοθέτημα του Σεπτεμβρίου 2009.
Δυστυχώς συνέπεσαν οι Εθνικές εκλογές και ο νέος Υπουργός κ. Ραγκούσης δεν εδέχετο τη λύση αυτή, παρ' ότι τον επίεζε ο κ. Προβόπουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω των παραστάσεων εις αυτόν της Αυστριακής Τράπεζας.
Ο Δήμος Ζωγράφου από τότε είχε καταθέσει στην Τράπεζα Πειραιώς (υπ/μα Ιλισίων) 2.000.000 ΕΥΡΩ για την πληρωμή των δύο επομένων δόσεων. Αλλά η εκταμίευση ήτο αδύνατη εκ της παρεμβολής του Ε.Σ.
Και είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Ραγκούσης δεν εδέχετο τη λύση που ήταν έτοιμη για την πληρωμή του δανείου της Αυστριακής Τράπεζας, αφού ο Δήμος θα πλήρωνε τις δόσεις και όχι το Κράτος.
Αυτά για την ώρα

Η Γραμματεία της ΔΑΔΑ.