Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Λήψη απόφασης γιά κάλυψη πάγιων καί διαρκών αναγκών τών συμβασιούχων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΕΔΡΑ:  Αγ. Νικολάου 49 & Κουσίδου (Δημοτικό Γκαράζ)
Τηλέφωνο & FAX : 210 – 7757514

                                                                    Ζωγράφου 13 / 01 / 2011
                                                                                     Αρ. Πρωτ.:  1

                                                                        ΠΡΟΣ:  Τον Πρόεδρο
   του Δημ. Συμβουλίου
   Κο Παν. Χριστιά
                                                      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  Κο Δήμαρχο

ΘΕΜΑ:  «Λήψη απόφασης για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των
                 συμβασιούχων»
                    
Κε Πρόεδρε


Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Καθαριότητας, του γραφείου προσωπικού και μισθοδοσίας του Δήμου μας το Δεκέμβριο του 2010 έληξαν σταδιακά οι συμβάσεις 53 ατόμων στην Καθαριότητα (εργατών και οδηγών) και 22 στο Κοιμητήριο (εργατών – νυχτοφυλάκων και οδηγών).
Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω υπηρεσίες δεν είχαν προσληφθεί για να καλύψουν εποχιακές ανάγκες (άδεις προσωπικού θερινών μηνών ή κάποια άλλη έκτακτη ανάγκη), αλλά πάγιες ανάγκες, που προκύπτουν καθημερινά από τη φύση των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Αυτό αποδεικνύεται και από τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών μας το 2006 υπηρετούσαν 90 άτομα μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα (26 οδηγοί και 64 εργάτες) και 10 Ι.Δ.Α.Χ..Το 2010 67 άτομα μόνιμο προσωπικό (29 οδηγοί και 38 εργάτες) και 32 άτομα Ι.Δ.Α.Χ. που μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Επιχείρηση.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων μέχρι το 2010 χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις (τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 1999), με δεδομένη την επέκταση αρμοδιοτήτων της αντίστοιχης υπηρεσίας (Ανακύκλωση, σταθμός μεταφόρτωσης), καθώς και την αύξηση των αναγκών καθαριότητας της πόλης, λόγω αύξησης του πληθυσμού, προκύπτει:
Ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Παρ’ όλα αυτά όμως ενώ αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είχαν ανάγκη μόνιμου προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, η τέως δημοτική αρχή εφαρμόζοντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επέλεξε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζομένων και την απαξίωση των ίδιων των υπηρεσιών, εύκολη λεία για τους ιδιώτες επενδυτές, που εμφανίζονται ξαφνικά ως «σωτήρες» για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
Ενώ με αλλεπάλληλα αιτήματα είχαμε προσφύγει στην τέως δημοτική αρχή για την κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό, αρνούνταν πεισματικά να προχωρήσει σε προσλήψεις, κάνοντας παράλληλα προσλήψεις συμβασιούχων με κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης και κάθε τρόπο.
Η πολιτική ομηρία και εξάρτηση των συμβασιούχων με σκοπό την ψηφοθηρία, ήταν επιλογές όχι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Η καταπάτηση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πιστοί εκφραστές αυτών των φιλελεύθερων πολιτικών ευθύνονται σήμερα για την κοινωνική έκρηξη, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία, τις στρατιές των συμβασιούχων που ζητούν  το αυτονόητο «το δικαίωμα τους στη ζωή» τη δουλειά τους.
Μαζί με τα συνδικάτα, τους ανέργους, τους νέους και τα κινήματα που αντιστρατεύονται αυτή την πολιτική παλεύουμε & διεκδικούμε:
·  Μόνιμη και σταθερή δουλειά
·  Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων
·  Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων
·  Ίση αμοιβή για ίση εργασία
·  Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
   Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο με ανάλογη ευαισθησία και πολιτική ευθύνη να στηρίξει τα αιτήματά μας, που είναι και αιτήματα της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών.
Ζητάμε:
1) Τη λήψη απόφασης, ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
2) Επιπλέον ονομαστική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο  για τους συμβασιούχους που εργάζονται με προσωρινή δικαστική εντολή, όπως αναφέρονται στα επισυναπτόμενα δικόγραφα, προκειμένου να ενισχυθεί η αίτησή τους στο Δικαστήριο για την έκδοση τελικής απόφασης.
(Ειδικά για τα άτομα της υπ’ αριθμ. 7856/05 δικαστικής απόφασης επιβεβαίωση της υπ’ αριθμ. 568/07 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου).


ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ.

         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΠΟΔΗΜΟΥ                                               ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ