Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ναι από το ΣτΕ στο ΧΥΤΑ Κερατέας

Πράσινο φως δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, για τη συνέχιση της εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας, σε έκταση 154 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 31/2011 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του Δήμου Κερατέας που ζητούσε να αναιρεθεί η από 30.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε μέχρι 30.10 2013, η διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων στην Κερατέα.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος υποστηρίζει ότι:
- Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
- Είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 Ν. 3164/2003 με την οποία εγκρίθηκε η Β' φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για τη Νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Λατομεία Κυριακού» Κρωπίας.
- Η περιοχή της Κερατέας έχει πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών,
- Η περιοχή κατασκευής της εγκατάστασης βρίσκεται εντός των ορίων της Λαυρεωτικής η οποία έχει κηρυχθεί ήδη από το 1980 ως αρχαιολογικός χώρος.