Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ευθεία Βολή Στην «Πράσινη Ανάπτυξη»

Με τον προχτεσινό Κυβερνητικό Ανασχηματισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) δέχθηκε δύο ευθείες βολές.

Η πρώτη αφορά την αντικατάσταση της Τίνας Μπιρμπίλη. Η Τίνα Μπιρμπίλη συνδύαζε τις σπουδές, την ιδεολογία, το όραμα, το ήθος, την επιμονή και υπομονή του καταλληλότερου ανθρώπου στην καταλληλότερη θέση.

Επιπλέον προερχόμενη εκτός κομματικών δομών και σχέσεων διαπλοκής , δουλεύοντας ήσυχα και μεθοδικά έστηνε την υποδομή ενός τόσο σημαντικού υπουργείου, χωρίς να αυτοεπαινείται ως περιφερόμενη μαϊντανός από τηλεοπτικά δελτία και «Μ.Μ.Ε.».

Εκ πεποιθήσεως άτομο το οποίο δεν το φόβιζαν οι ρήξεις, προχώρησε άμα τη αναλήψει του υπουργικού θώκου και σε συμφωνία με τον κ. Ρέππα υπουργό Υποδομών- Μεταφορών & Δικτύων το 2009, την ακύρωση της δημοπράτησης του έργου «Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής».

Η αρχή είχε γίνει από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (Σουφλιάς) στα τέλη του καλοκαιριού και φυσικά με εμπλοκή εταιριών συμφερόντων Μπόμπολα। Γι' αυτό δεν ήταν και τυχαία η φωτογραφία του Σουφλιά πού χόρευε τσάμικο ενώ κρατούσε ο Μπόμπολας το μαντήλι


Μέσα σε ενάμισι χρόνο, σε αγαστή συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προωθείται το σχέδιο για την ανάπλαση του Υμηττού, με την υπαγωγή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, θέμα πού είχε «βαλτώσει» από την δεκαετία του ‘80.

Το μεγάλο της, εξειδικευμένο έργο, δημιούργησε προσδοκίες εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους των ακτιβιστών με ρεαλιστικές προτάσεις.

Βέβαια οι επιθέσεις εναντίον της από, θα τολμούσαμε να πούμε, το σύνολο του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού κορυφώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. Και είναι απόλυτα λογικό το γεγονός ότι τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα καθεστηκυία Μ.Μ.Ε. είναι τεράστια.

Κατά την παράδοση του ΥΠΕΚΑ στον Παπακωνσταντίου η Τίνα Μπιρμπίλη είπε:

«Στις διαφορετικές όχθες που βρεθήκαμε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου διαφωνήσαμε στο θέμα των αυθαιρέτων...Ήταν βαθιά μας αντίληψη ότι δεν μπορεί το κράτος να έρχεται και να επιβραβεύει την αυθαιρεσία»
«Από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα δει το θέμα από την πραγματική του διάσταση και όχι μόνο από τη λογιστική»


«Θέλω να πιστεύω ότι η σημαία της πράσινης ανάπτυξης δεν θα υποσταλεί".

Η δεύτερη ευθεία βολή είναι η τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου στο Υ.Π.Ε.Κ.Α Γνωρίζοντας το προφίλ που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη γι’ αυτόν, είπε τα ακόλουθα:

«Έρχομαι από ένα υπουργείο που βρέθηκε στην αιχμή της κρίσης που περνάει η χώρα μας σε ένα υπουργείο που είναι το μέλλον της χώρας μας», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι η προσέγγισή του δεν είναι λογιστική.

«Δεν έρχομαι για να ανατρέψω πράγματα. Έρχομαι για να τα συνεχίσω..Στην κατεύθυνση στην οποία έχει ταχθεί αυτό το υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση»

Βέβαια τους τελευταίους 20 μήνες είχαμε αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του κου Παπακωνσταντίνου.

Ο κος Παπακωνσταντίνου ξέρει πολύ καλά τι πήγε να κάνει στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. και αυτό είναι δυστυχώς, η αποδόμηση ενός αξιολογότατου έργου πού προσέφερε η Τίνα Μπιρμπίλη.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η επόμενη παγκόσμια φούσκα τού καπιταλισμού είναι η "πράσινη ανάπτυξη".

Ευχόμαστε οι εξελίξεις να μας διαψεύσουν αν και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι, δυστυχώς, θα επιβεβαιωθούμε.