Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ιλισός Η Αλήθεια Για Το Δάσος Ιλισίων


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
     ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΙΛΙΣΟΣ»
Βακχυλίδου 20-22 , 11528 Αθήνα
τηλ. 210 7787878, 6979242300
       
           Αθήνα, 17/5/2011




Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΙΛΙΣΙΩΝ

μεταξύ των οδών Ούλωφ Πάλμε, Αλκαίου και Γαζίας

Το δάσος Ιλισίων, μεταξύ των οδών Ούλωφ Πάλμε, Αλκαίου και Γαζίας, ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα από τον Δήμο Ζωγράφου, που ήταν ο βασικός διαχειριστής του. Ένας χώρος έξι (6) στρεμμάτων τσιμενταρισμένος σε μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του μέσα στην οποία υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα που ανήκαν σε δύο καταστήματα της περιοχής.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ι. Καζάκου, αντί να μεριμνήσει γι’ αυτόν τον χώρο, ξαφνικά θέλησε να τον τσιμεντοποιήσει ακόμα περισσότερο εξαγγέλλοντας μεγαλεπήβολα έργα, ήτοι μεγάλα στέγαστρα, κατασκευές νερού, σαλίγκαρο, υποδομές για καφετέρια, και φυσικά ατελείωτο δίκτυο τσιμεντοδρόμων μεγάλου πλάτους.

Όλοι οι κάτοικοι, μαζί με τον σύλλογό μας, κινητοποιηθήκαμε, ήρθαμε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, ενημερωθήκαμε και μάθαμε ότι η έκταση αυτή είναι δασική και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Σύμφωνα λοιπόν με την δασική νομολογία δεν είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης και καμία επέμβαση δεν επιτρέπεται παρά μόνο για τον εμπλουτισμό της βλάστησης και γενικά έργα προστασίας του εδάφους.

Το Δασαρχείο Αθηνών, ύστερα από την παρέμβαση περίοικων, προέβη στην διακοπή των εργασιών του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» και αποφεύχθηκε έτσι η τσιμεντοποίηση και η καταστροφή του δάσους Ιλισίων.

Στην συνέχεια ο Δήμος Ζωγράφου υπέβαλε στο Δασαρχείο Αθηνών για έγκριση, νέα τροποποιημένη μελέτη ανάπλασης του χώρου, αφού είχε λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των περίοικων και του Δασαρχείου.

Το νέο σχέδιο για το δάσος Ιλισίων με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις των περίοικων δεν εγκρίθηκε ποτέ, διότι το Δασαρχείο Αθηνών ανακάλυψε ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν είχε την ιδιοκτησία ή έστω διαχείριση του εν λόγω χώρου.

Κατόπιν των ανωτέρω, η παλιά Δημοτική Αρχή υπέβαλε αίτημα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής να της παραχωρηθεί ο χώρος του δάσους Ιλισίων, για να ολοκληρωθεί το έργο με βάση το νέο σχέδιο ανάπλασης.

Το ίδιο αίτημα, επικαιροποιημένο υποβλήθηκε και από την νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου μας και βέβαια μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απάντηση για την παραχώρηση του χώρου.

Οι περίοικοι, η επιτροπή κατοίκων για το δάσος Ιλισίων και ο σύλλογος μας ζήτησαν πιεστικά από την νέα Δημοτική Αρχή να γίνει καθαριότητα στον χώρο και απομάκρυνση όλων των οικοδομικών υλικών του έργου καθώς και των υλικών περίφραξης του δάσους.

Μετά από τις συνεχείς πιέσεις των ενδιαφερομένων ο χώρος του δάσους καθαρίστηκε και είναι σε κάποιο βαθμό προσβάσιμος στους περίοικους.

Η καταστροφή του δάσους αποφεύχθηκε, με τους συνεχείς αγώνες όλων των ενδιαφερομένων!!!

ΖΗΤΑΜΕ λοιπόν από κάθε αρμόδιο φορέα, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ζωγράφου, τον Δήμο Αθήνας και το Δασαρχείο Αθήνας ο εν λόγω χώρος να φροντιστεί, ήτοι τα δέντρα που πέφτουν να αντικατασταθούν, να τοποθετηθούν παγκάκια με τραπεζάκια, φωτιστικά σώματα, να εμπλουτιστεί το δασάκι με βλάστηση, όπου χρειάζεται, ώστε να γίνει πραγματικά τόπος επικοινωνίας, αναψυχής και περιπάτου των κατοίκων της περιοχής.

Όσον αφορά τα δύο καταστήματα που για πολλά χρόνια λειτουργούσαν στον χώρο του δάσους, οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Αθήνας, Δασαρχείο Αθηνών) να παραχωρήσουν χώρο σε κατάλληλη θέση, που να μην εμποδίζει τις λειτουργίες του δάσους και την διέλευση των κατοίκων, με αυστηρή τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας και των κανόνων υγιεινής, για να καταστεί έτσι δυνατή και η εξυπηρέτηση των περιοίκων.


Για το Δ.Σ.

        Η πρόεδρος                                                                         Η γραμματέας
Ελένη Ζωίδου – Παπαϊωάννου                                                      Σοφία Ζώη