Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ετήσιο Μνημόσυνο Των Πέντε Απαγχονισθέντων Ηρώων Του Δήμου Ζωγράφου


Τετάρτη 27 Απριλίου καί ώρα 11 ο δήμος Ζωγράφου θά προβεί στό ετήσιο μνημόσυνο των πέντε απαγχονισθέντων ηρώων του Δήμου Ζωγράφου. Συνοδευτικό Κείμενο .

Παρεμπιπτόντως η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α.) πραγματοποίησε ξεχωριστή εκδήλωση τιμής στις 10 Απριλίου.


Αντιγράφουμε από το zeidoron.blogspot.com την ιστορική αναφορά του :


Στις 5 Απριλίου του 1944 στη συμβολή των οδών Παπαδιαμαντοπούλου,
Ξενίας και Μικράς Ασίας στα Ιλίσια εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού πέντε μέλη του Κ.Κ.Ε. που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Συγγρού.
Οι πέντε Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στα δέντρα της μικρής πλατείας με διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας. Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα στο ίδιο σημείο που πριν λίγες μέρες άνδρας του Ε.Λ.Α.Σ. εκτέλεσε τον λοχαγό των Ταγμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνο Μανωλάκο.

Συγκεκριμένα κάποιοι Ελασίτες στη γειτονιά της Παπαδιαμαντοπούλου έκαναν έρανο για οικονομική ενίσχυση του Ε.Λ.Α.Σ. Στη γειτονιά έμενε και ο λοχαγός Μανωλάκος,ο οποίος πλησίασε έναν Ελασίτη με το πιστόλι στο χέρι και τον ρώτησε τι κάνουν εκεί και του ζήτησε την ταυτότητά του. Ο Ελασίτης αντί για ταυτότητα έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του το πιστόλι και τον πυροβόλησε κατάστηθα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ονόματα των εκτελεσθέντων,που τα βρήκαμε μαζί με τη φωτογραφία και τα ιστορικά στοιχεία στο βιβλίο του αείμνηστου Ζωγραφιώτη Ιωάννη Ζώρζου "1809-2000 ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑ "ΚΟΥΠΟΝΙΑ": Αχ. Πλατυμέσης 34 χρόνων, Επ. Βαμβούλης 26 χρόνων, Ευ. Στεργίου 48 χρόνων, Βλ. Αποστολάρης 21 χρόνων και Β .Μπακόπουλος 41 χρόνων!