Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τα «βαρίδια» και η «προίκα» του νέου δημάρχου

Όταν ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Καζάκος έλεγε σε εχθρούς και φίλους ότι θα προτιμούσε τον Κώστα Καλλίρη για αντίπαλό του, οπωσδήποτε δε φανταζόταν ότι θα έχανε από αυτόν, και μάλιστα με τη μεγάλη διαφορά που έχασε. Φυσικά ούτε ο νέος δήμαρχος πίστευε ότι θα έκανε έναν τόσο «υγιεινό περίπατο». Το πρώτο στοίχημα, λοιπόν, το κέρδισε…
Από την «επόμενη» μέρα, όμως, η πορεία του είναι στρωμένη με αγκάθια.



Με το καλημέρα σας θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Βίλας. Το χαρτί με την απόφαση του ΣΧΟΠ είναι στο Δημαρχείο και περιμένει απάντηση. Θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελεύθερων χώρων, αλλά το κυριότερο είναι ότι θα βρεθεί μπροστά σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Καλλικράτη.
Αμέσως, αμέσως, θα πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα: δύο νομικά πρόσωπα ή ένα νομικό πρόσωπο και μια κοινωφελή εταιρεία; Που σημαίνει μεθερμηνευόμενο: λιγότεροι άνεργοι-τέως δημοτικοί υπάλληλοι ή λιγότεροι διεκδικήσιμοι πόροι από τις Βρυξέλες; Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα.
Ωστόσο, ο νέος δήμαρχος θα κληθεί να δώσει και καθαρά πολιτικές απαντήσεις. Ξεκινάει με μερικά «βαρίδια» από το παρελθόν, αλλά και με κάποια σημαντικά εφόδια. Εξηγούμαστε:
-Ανήκει στο «αμαρτωλό» και βεβαρυμμένο με πολλά, «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση για να του δοθεί το χρίσμα του κομματικού υποψηφίου στο δήμο μας, υποστηρίχτηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ του Μάκη Κουρή το 2006.
-Του καταλογίζεται άγνοια των δημοτικών μας πραγμάτων. Από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πέρασε ως «τουρίστας» και ή όσμωσή του με τα ζητήματα αλλά και την κοινωνική ζωή του Ζωγράφου είναι μικρή.
-Λέγεται ότι έχει «κολητιλίκια» με ισχυρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν.
Ξεκινάει, όμως, και με κάποια σημαντικά εφόδια:
-Διαδέχεται τον Καζάκο, ο οποίος μετά από 12 χρόνια «ναπολεοντικής» δημαρχίας, κατάφερε να αφήσει αρνητικό «εκτόπισμα», με δυσαρεστημένους ακόμη και πρώην φίλους και συνεργάτες. Σε κάποια επιφανειακά, τουλάχιστον, χαρακτηριστικά ο νέος δήμαρχος δεν θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι είναι καλύτερος από τον Καζάκο.
-Έχει μαζί του τη μεγάλη πλειοψηφία του ζωγραφιώτικου λαού. Όχι μόνο τους πασόκους, αλλά όλους όσοι έκαναν στην μπάντα τις κομματικές ή άλλες δεσμεύσεις, κάποιοι είναι αλήθεια με βαριά καρδιά, και ψήφισαν για μια καινούργια εποχή στο δήμο. Έχει υψηλή υποστήριξη, που σημαίνει ανοχή και προσδοκίες για κάτι διαφορετικό.
Στο χέρι του είναι να την τιμήσει. Όπως επίσης, στο χέρι του είναι να διαψεύσει και όσους λένε ότι είναι «άχρωμος», «λίγος» και «διαπλεκόμενος»….